in

GEDIĆI: Na natjecanju u oranju traktorima i volovima najbolji su poljoprivrednici s Poreštine

Najbolji orači - Foto Davor Šišović

Na njivama oko muzejskog kompleksa Traktor Story, odmah uz jamu Baredine, nedaleko sela Gedići, održano je deveto županijsko natjecanje u oranju traktorima, te šesto županijsko, državno i europsko natjecanje u oranju volovskim zapregama. Iako ovo potonje zvuči zanimljivo i atraktivno, istarsko je natjecanje u oranju volovima dobilo atribute državnog i europskog zato jer se takvo natjecanje, barem koliko je poznato, ne održava nigdje drugdje ni u državi ni u Europi. To svakako znači i da je bilo tko iz bilo kojeg dijela Hrvatske ili Europe sa svojom volovskom zapregom mogao doći na natjecanje u Gediće, ali se natjecateljska konkurencija ipak svela na tek nekoliko domaćih zaprega, i to iz bliže okolice, piše Davor Šišović na portalu Bookaleta.

Najbolji u oranju volovima – Foto Davor Šišović

U natjecanju, koje je pod pokroviteljstvom Istarske županije organizirala Udruga orača Istarske županije u suradnji s Hrvatskom agencijom za selo i hranu i Agencijom za ruralni razvoj Istre, sudjelovalo je devet traktorista, šest zaprega s parom volova i dvije zaprege s jednim volom, a izvedbe natjecatelja ocjenjivao je stručni žiri sastavljen od poljoprivrednih savjetnika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede.

Najbolji u oranju plugovima premetnjacima

U oranju traktorima s plugovima ravnjacima prvo je mjesto osvojio Patrik Momić, drugoplasirani je Mišel Momić, dok je treće mjesto pripalo Denisu Močibobu. U traktorskom oranju plugovima premetnjacima prvo mjesto osvojio je Goran Pištan, drugi je Mario Terlević, a treći Igor Ferenac. Svakako vrijedi primijetiti da su svi nagrađeni traktoristi mladi ljudi, mladi poljoprivrednici, neki od njih i sa višestrukim uspjesima iza sebe ne samo na županijskim već i na državnim natjecanjima u oranju, tako da generacijski prijenos vještina i umijeća u suvremenoj istarskoj poljoprivredi možemo smatrati vrlo uspješnim.

Natjecanje traktora – Foto Davor Šišović

U kategoriji oranja parom volova pobijedili su Klaudio Maretić koji je vodio volove i Antonio Maras koji je držao plug. Drugoplasiranu ekipu činili su Mario Gašparini kao vodič volova i Nevio Brozić kao orač, dok su treće mjesto osvojili Mario Udovičić kao vodič volova i Aleksandar Udovičić kao orač. U oranju s jednim volom prvo mjesto osvojili su Aldo Štifanić kao vodič vola i Ivan Štifanić kao orač, dok su drugo mjesto osvojili Mario Udovičić kao vodič vola i Aleksandar Udovičić kao orač.

Volovi koje su njihovi gospodari odabrali za ovo natjecanje plijenili su pažnju brojne publike svojim impozantnim pojavama, a posebno je bio zamijećen aktualni nositelj titule najtežeg istarskog vola Sarožin vlasnika Marija Udovičića. Sarožinu je 1.380 kilograma, ali su i drugi volovi očaravali svojom pojavom.

Kako su protekla natjecanja i ostale zanimljivosti pročitajte u tekstu Davora Šišovića klikom na link http://bookaleta.com/natjecanje-u-oranju-traktorima-i-volovima/

Tekst i fotografije preuzeti su s portala Bookaleta gde možete pogledati cijelu fotogaleriju.

Općina Tar-Vabriga objavila natječaj za stipendije

POREČ poziva građane da se uključe u stvaranje proračuna za 2022. godinu!