in

GROŽNJAN: Šumski pjesnici kod ponora Butori čitat će svoje stihove uz glazbu

Foto Šumski pjesnici Facebook

Dobro došli na 11. okupljanje Šumskih pjesnika ponad ponora Butori u petak, 5. kolovoza, s početkom u 20.30 sati.

I ovog se kolovoza u šumi nedaleko od Grožnjana održava nadasve neobično čitanje poezije – susret Šumskih pjesnika. Tema ovog zanimljivog susreta veže se uz ideju povratka prirodi i suživota s njom, kao i održivog korištenja prirodnih resursa i ekološki osviještenog načina života. Pomak u ruralnu sredinu jedna je od njegovih najvećih prednosti i zanimljivost koja ga razlikuje od ostalih pjesničkih manifestacija u zemlji i inozemstvu. Čitanje se naime odvija bez mikrofona i umjetne rasvjete, a proplanak je prigodno osvijetljen krijesom, lučicama i bakljama…
 
U ovom nevjerojatnom ambijentu netaknute prirode ove će godine nastupiti šaroliko društvance pjesnika iz čak nekoliko zemalja koje će čitati na svim jezicima regije i komunicirati jedinstvenim jezikom poezije.

PROGRAM
20:30 ČITANJE POEZIJE UZ KRIJES

Ove godine nastupaju:
• Daniel Radočaj (Hrvatska)• Jana Prević Finderle (Hrvatska)• Jelena Paligorić (Srbija)• Mirko Božić (BiH)• Aljoša Pužar (Slovenija)• Isabella Serra (Italija)• Cristina Micelli (Italija)• Tibor Weiner Sennyey (Mađarska)

22:30 GLAZBENI PROGRAM:
Kantautor Ivan Škrabe, gitara

POPRATNI PROGRAM
ALEJA PJESNIKA

Postavljanje novih škrila s uklesanim stihovima pjesnika koji su gostovali prijašnjih godina. Jedinstvena kamena Aleja pjesnika postavljena u prirodi rad je Darka Brajkovića Đepeta Njape koji za Šumske smišlja neobične instalacije još od samih početaka!

Šumski pjesnici su jedinstvena pjesnička manifestacija koja se jednom godišnje održava na šumskom proplanku iznad ponora Butori pored Grožnjana. Izmještanje iz urbane u ruralnu sredinu jedna je od njegovih prednosti i zanimljivosti koja ga razlikuje od ostalih pjesničkih manifestacija. Prve godine susreta posađeno je stablo duda koje otad simbolično označava mjesto susreta pjesnika i ljubitelja poezije. Susret Šumskih pjesnika pokrenuli su Goran Blažević (osnivač Udruge za promicanje sporog kretanja “Piano”) i Maja Klarić (pjesnikinja i prevoditeljica) 2011. godine. Susret se od tada redovito održava početkom kolovoza, uz kontinuiranu podršku Općine Grožnjan. Tema i cilj susreta nadovezuju se na ideju povratka prirodi, suživota s njom kao i održivog korištenja prirodnih resursa i ekološki osviještenog načina života. Namjera je organizatora da se širi broj sudionika, suradnika, partnera i sponzora, ali pod uvjetom da susreti ostanu konceptualno i izvedbeno jednaki prvom susretu iz 2011. godine – minimalnom intervencijom u krajolik želi se naglasiti važnost očuvanja iskonske ljepote prirode i šumskog krajolika. Šumski proplanak osvijetljen je isključivo lučicama i bakljama, nikakva tehnička pomagala nisu dozvoljena kako bi se što manje interveniralo u prirodu. U večernjim satima započinje čitanje pored krijesa, na hrvatskom i na materinjim jezicima gostujućih pjesnika.

Foto Plesni studio MOT 2022.

Porečki MOT završio plesni ljetni kamp, otvoreni upisi za jesen

kaštelir park iza crkve djeca program kino

KAŠTELIR: U četvrtak druženje “Under the stars” uz craft pića i iznenađenje