in

Histris šampion sajma “S klobasicom u Europu”. Premijer čestitao dobitnicima: ‘Vrhunski proizvodi’

Foto Vlada RH - Twitter - Ivica Milotić, vlasnik Histrisa i premijer Plenković

Na 9. Međunarodnom sajmu “S Klobasicom u EU” u Svetom Petru u Šumi dodijeljene su sinoć nagrade najboljim proizvođačima istarskih i slavonskih kobasica. Na otvaranju je sudjelovao i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da proizvodnja kobasica ima 500 godina tradicije u Istri, a njihova kvaliteta dio je identiteta te gastronomske i turističke ponude. Također je, pritom, izrazio podršku razvoju turizma u ruralnim područjima.

Foto Vlada RH - Twitter sveti petar u šumi
Foto Vlada RH – Twitter

Šampion ovog sajma je tvrtka Histris iz Svetog Petra u Šumi sa kobasicom od jelena i tartufa, potom druga je istarska kobasica Premesa iz Tinjana, a treći OPG Milan Udovičić iz Žminja, također s istarskom kobasicom.

Manifestacija “S klobasicom u Europu” svake godine okuplja brojne proizvođače i izlagače autohtonih kobasica i ostalih mesnih delicija iz cijele Hrvatske i iz inozemstva. Ove godine 20 senzornih analitičara moralo je ocijeniti čak 194 pristigla uzorka kobasica, a plakete su uručene šampionima u 11 ocjenjenih kategorija.

Foto Vlada RH - Twitter
Foto Vlada RH – Twitter – Svi dobitnici nagrada

Spomenimo da su s premijerom na otvaranje sajma bili i  ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, istarski župan Boris Miletić i načelnik općine Sv. Petar u Šumi Mario Bratulić.

Nagrađenima je čestitao i župan Miletić koji je rekao da istarska kobasica ima dodanu vrijednost i uvelike doprinosi eno gastronomskoj ponudi Istre i očuvanju tradicije. “Ovo je jedna od manifestacija kojom čuvamo tradiciju i promoviramo bogatu istarsku gastronomiju. Čestitke nagrađenim proizvodačima najboljih kobasica i salama”, kazao je župan.

Sajam se odvija danas i sutra pored Hrvatske kuće od kobasica. U školskoj dvorani i na središnjem trgu predstavlja se 100-injak izlagača.

Foto Vlada RH - Twitter
Foto Vlada RH – Twitter

Na otvaranju je istaknuto da će ove godine istarska kobasica dobiti nacionalnu oznaku zaštite, a zatim i međunarodnu.

pixsell ne koristitti

Rijeka će se evakuirati zbog uklanjanja mine iz Drugog svjetskog rata

Funtana - Foto Istra Terra Magica

Funtana objavila natječaj za korištenje javnih površina za kioske i štandove