in

Hvalevrijedna volonterska akcija: Supružnici NEDA i ZORAN SARIĆ uredili stazu od Marede do Dajle

Foto Aleta Brattoni

Napisala i snimila Aleta BRATTONI

Supružnici Neda i Zoran Sarić iz Marede nakon gotovo mjesec i pol neprekidnog rada ponosno su pokazali novo izdanje staze od Marede do Dajle koju su samoinicijativno uredili, a ona je sada gotovo neprepoznatljiva.

Radi se o dijelu stare, povijesne ceste koja je iz Dajle vodila do Novigrada. Mještani pričaju kako je upravo ta cesta bila ulazna, glavna cesta u kompleks nekadašnje palače, što zaključuju prema parku čempresa postavljenih kao znak blagostanja.

Staza koju su ovi vrijedni supružnici očistili danas je dio šetališta, odnosno biciklističkog puta koji prolazi i Novigradom. Cesta je svojom punom dužinom bila obrasla gustom šikarom zaklanjajući tako pogled koji seže prema moru. Također, sa svake je strane ograđuje suhozid, koji se tek nazirao na određenim dijelovima.

„Kuda ja idem i što moje oči vide ne smije biti neuređeno“, sa smiješkom govori Zoran, te se prisjeća kako se sa suprugom šetao tom stazom kada su došli na ideju njenog uređenja.

Nakon što su, zbog povijesnog značaja područja, dobili „zeleno svjetlo“ konzervatora, s radovima su krenuli 14. siječnja, a dolazili bi svakoga dana bez stanke. Šikaru su čistili vlastitim rukama, jer, kažu, strojevi u onakvim okolnostima ne bi bili od pomoći. Spomenimo također kako su pri čišćenju odvezli jedan cijeli kamion smeća.

Puno su posla imali i kako bi ponovno otkrili suhozid, što im je upornim kopanjem na kraju i pošlo za rukom. Ipak, na dvjestotinjak metara suhozida gotovo pa i nije bilo, no, Neda je i to odlučila popraviti.

-Sama sam pronalazila i slagala kamenčić po kamenčić. Nisam to nikada radila i zato mi je išlo izuzetno sporo. Na trenutke je bilo demotivirajuće jer radiš toliko dugo, a imaš osjećaj da se nisi pomaknuo s početne točke, govori Neda, dodavši kako ipak nije odustajala jer je htjela da zidić bude siguran kako bi jednoga dana prolaznici mogli na njemu sjediti, ili kako bi njime primjerice moglo hodati dijete.

Osim toga, Neda je dodatno obogatila prostor kraj suhozida posadivši palme.

„Cjelokupni je proces bio težak, zaista smo se umorili. Uostalom, radili smo samo u dvoje“, govori Zoran. No, krajnji rezultat dokazuje kako napor nije bio uzaludan.

Tek nakon što su Zoran i Neda odradili ovaj težak posao, može se primijetiti izuzetna širina staze koja je, pretpostavljaju sumještani, takva bila jer su nekada onuda prolazila volovska kola. Stanovnici Marede i susjedne Dajle oduševljeni su rezultatom, te ističu kako staza tako nije izgledala posljednjih pedeset godina.

Među brojim prolaznicima koji su hvalili njihov rad našao se i Elvis Anić koji im je naposljetku i pomogao nekoliko dana s potrebnom mehanizacijom, dok su vrijednome paru susjedi iz Dajle svakoga dana nosili kavu. Dodajmo kako su imali i logističku podršku komunalnog poduzeća „Neapolis“.

Pohvale su pristizale sa svih strana, a njihov je mukotrpan rad primijetio i gradonačelnik Novigrada, Anteo Milos, koji ih je posjetio tijekom njihove „akcije“.

„Svi su se čudili ponajviše zbog toga što rodom nismo odavde, a svejedno smo odlučili svojim dobrovoljnim radom pridonijeti zajednici“, objašnjava Zoran, rekavši kako su se on i supruga u Maredu preselili iz rodne Bosne.

Supružnici još uvijek povremeno dođu do staze, pa makar posložiti još koji kamenčić na suhozid. S takvim „akcijama čišćenja“, vele, namjeravaju nastaviti:

„Želimo i dalje to raditi, ali smatramo kako se treba uključiti više ljudi, jer se radi o prenapornom poslu za dvoje. Nastavili bismo dalje prema moru, gdje se može pronaći suhozid u visini od tri metra“.

Ovo je pravi primjer da će se, ako postoji volja, pronaći i način. Naime, Zoran je svoje dane na godišnjem odmoru odlučio utrošiti na sate dobrovoljnog rada u korist zajednice.

Inače je vozač umaške Hitne pomoći, a sebe opisuje kao „zaljubljenika u letenje, nastavnika zrakoplovnog jedriličarstva i sportskog motornog pilota“.

Kako saznajemo, do mirovine mu je preostalo još godinu dana, a niti tada neće „mirovati“. Naime, već se planira uključiti u gradske volonterske aktivnosti, pa ćemo ga zasigurno još dugo viđati na raznim dobrovoljnim akcijama.

SOS ŠAPE za napuštene životinje skupile vrijedne donacije

MARČANA organizira 2 radionice o visokom krvnom tlaku