in

IDEJA ZA IZLET – Špilja u Limskom kanalu u kojoj je čak i zloglasni gusar Henry Morgan pronašao zaklon

Pučka istarska legenda govori o nemilosrdnom i okrutnom, ali i karizmatičnom moreplovcu – kapetanu Henryju Morganu i zakopanom blagu. Morgan je u XVII. stoljeću vodio nevjerojatno buran i opasan život. Morgan je bio strah i trepet Kariba, a svoje je ogromno blago prikupio pustošeći brodove blizu obala Kube, Cartagene i Granade.
Gonjen nesavladivom željom za uspjehom, plovio je i službeno ratovao u ime Engleske. Za svoje usluge je imao pravo zadržati plijen kojeg bi opljačkao. Put ga je vodio od Kariba do Londona pa sve do zapadnih obala Afrike, piše na Facebooku projekta Klim Kontija – Limski zaljev ( https://www.facebook.com/KLIMKontija ).

Naime, priče govore da je na nekom od svojih brojnih putovanja zaklon potražio u Limskom zaljevu u špilji koja je po njemu i dobila naziv Gusarska špilja.  U blizini Dvigrada je navodno zakopao blago koje do današnjih dana nije pronađeno.

Legenda je u jednom trenutku postala još zanimljivija kada su stanovnici sela Mrgani, koje se nalazi u samoj blizini Limskog kanala, saznali kako je ime njihovog sela u prošlosti bilo Morgani i gdje je davno u prošlosti živjela cijela loza Morgana.

Taj podatak može samo više zaintrigirati i potaknuti da i mi krenemo u jedinstvenu pustolovinu u kojoj možda postanemo junaci i budemo prozvani vlasnicima Morganovog blaga.

Inače, do Gusarske se špilje dolazi brodom s morske strane, ali može i pješice. Najprije treba doći u šumu Kontija, te pronaći puteljak koji vodi do stijena, odnosno stepenica kojima se može stići do špilje. Na ulazu u špilju nalazi se kafić koji u toplijim mjesecima zbog svoje atraktivne pozicije mami brojne posjetitelje.

Morgan je svoju gusarsku karijeru završio kao bogat i ugledan građanin te je proglašen zamjenikom engleskog guvernera na Jamajci. Nekoliko godina prije toga proglašen je i vitezom.
Zapamćen je kao jedan od najuspješnijih pirata u povijesti čije ime se danas nalazi na boci jedne vrste ruma na Jamajci. 

Njegov život je inspiracija scenaristima, a u filmskom serijalu Pirati s Kariba koristi se “Piratski kodeks” čiji je autor upravo zloglasni Henry Morgan. 

Infobip uvršten među deset najinovativnijih kompanija na svijetu

IDS i stranke Restart koalicije izlaze zajedno na izbore