in

“INSTALACIJA” U POREČU: Vandali išarali veliku pisanicu kod tržnice – dar umjetnika-mozaičara

Foto Silvano Bartolić/Istra Terra Magica

Mnogo se puta dogodi da se tijekom vikenda uništava javna imovina. Vandali su, pretpostavlja se, tijekom noći već mnogo puta za sobom ostavili svoje “tragove” po Poreču. Mnogo puta su im na meti bile vaze s cvijećem koje nastradaju, ali i klupice, koševi i još štošta, a noćas je to bilo veliko jaje, pisanica izražena tehnikom mozaika, koja krasi kružni tok ispred glavnog ulaza na Gradsku tržnicu. Flomasterom su pošarali te pored toga postavili barsku stolicu koju su vjerojatno “posudili” u nekom od obližnjih kafića.

Tko će jaje počistiti i vratiti u prvobitno stanje? Zna se samo da to neće biti oni koji su je pošarali – osim ako ne budu dobro vidljivi na jednoj od kamera koju su postavljene oko tržnice.

Inače, ususret Uskrsu prije dvije godine udruga Društvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulture baštine Poreč poklonila je tu veliku pisanicu izrađenu od mozaika. Djelo je to članova udruge Enisa Žužića i Željka Milovanovića koji su s čak 45.000 kamenih kockica ukrasili ovo jaje, koje će ubuduće krasiti kružni tok pokraj porečke tržnice.

Pisanicu tešku gotovo 300 kg i visoku 180 centimetara tada su postavili vrijedni članovi Udruge, uz pomoć dizalice i zaposlenika Usluge Poreč.

Uništvanje javne imovine jedan je od gradskih problema, zbog kojih se iz gradskog proračuna, dakle iz džepova građana, godišnje troši dosta novca za popravak onog što vandali unište.

Malin Fest u ponedjeljak na trgu ispred vjetrenjače u Medulinu

U Hrvatskoj 61 novi slučaj zaraze, oporavilo ih se 44