in

Istarsko natjecanje u oranju: Najbolji orači Goran Pištan iz Poreča i Igor Ferenac iz Vižinade

Foto Davor Šišović - Bookaleta - Pobjednici Pištan i Ferenac

Udruga orača Istarske županije organizirala je 11. županijsko natjecanje u oranju, na kome se okušalo 15 mladih orača, najviše iz područja Poreštine i Žminjštine, ali i s Oprtaljštine. Na povećoj oranici pokraj sela Radoši orači su demonstrirali svoja umijeća u dvije kategorije: oranje plugom ravnjakom i oranje plugom okretačem odnosno premetnjakom.

Foto Davor Šišović - Bookaleta - Pobjednici Pištan i Ferenac
Foto Davor Šišović – Bookaleta – Pobjednici Pištan i Ferenac

Svaki je orač prema zadanim elementima morao izorati dodijeljenu mu parcelu, a njegov se rad bodovao prema nekoliko kriterija. Na natjecanju se moglo vidjeti više različitih tipova traktora (zapravo, skoro da je svaki natjecatelj vozio drukčiji traktor), ali i plugova, pa je osim tko-će-brže i tko-će-bolje nadmetanja ovo bila i zgodna smotra poljoprivredne mehanizacije, da se vidi čega sve imamo i čime se to obrađuju naše njive.

Između osam natjecatelja u oranju plugom ravnjakom najbolji je bio Goran Pištan iz Poreča, drugo je mjesto osvojio Jakov Jurić iz Žminja, a treće Domagoj Marić iz Višnjana.

U oranju plugovima okretačima odnosno premetnjacima natjecalo se sedam orača. Pobijedio je Igor Ferenac iz sela Ferenci kod Vižinade, drugi je bio Andrej Juričić iz sela Buići kod Trviža na Pazinštini, a treće je mjesto osvojio Mateo Terlević iz Seline.

Nakon natjecanja svi su mladi orači u počasnom krugu do kraja izorali i oblikovali parcelu na kojoj se odvijalo natjecanje, a svečanost dodjele priznanja protekla je u vrlo veseloj i srdačnoj atmosferi.

Krajem ovog mjeseca, točnije 29. i 30. rujna, u Poreču će se održati i državno natjecanje orača, na kome se očekuje sudjelovanje 26 natjecatelja iz 13 županija. Istarsku županiju će na tom državnom natjecanju zastupati lanjski pobjednici županijskog natjecanja u oranju, a to su bili Patrik Momić iz Tara u kategoriji ravnjaka, te Goran Pištan iz Poreča u kategoriji okretača, piše Davor Šišović na svom portalu Bookaleta.

Cijeli članak pročitajte na linku https://bookaleta.com/najbolji-istarski-oraci-goran-pistan-i-igor-ferenac/

Foto Davor Šišović - Bookaleta
Foto Davor Šišović – Bookaleta

Hrvatska zajednica županija - Foto Elvis Malagić

U Bujama u četvrtak otvaranje izložbe „Volim svoju županiju“ s najboljim fotografijama iz cijele Hrvatske

tar općina općinska uprava općina tar vabriga

Općina Tar-Vabriga raspisala natječaj za stipendije