in

Istra: KIPAR podario kameni prikaz godišnjih doba koji će trajno krasiti Brtoniglu

Foto TZ Bronigla

Protekle subote, ispred galerije Aleksandra Rukavine u Brtonigli, privedeno je kraju 4. izdanje KIPAR-a, tj. ljetne kiparske škole Aleksandra Rukavine gdje su svečano inaugurirane skulpture, koje su tjedan dana izrađivali diplomanti s riječke akademije.

Foto TZ Bronigla
Foto TZ Bronigla

Uvodnu riječ imala je Michelle Pilat, direktorica Turističke zajednice Brtonigla, osoba koja je pokrenula cijeli projekt i koja vodi brigu o njemu sve te godine.

Zahvalila je svima na podršci, te ujedno dala do znanja koliko je emotivno vezana uz ovaj projekt kojeg njeguje od samog početka.

-Važnost i ljepotu KIPAR-a ove godine prepoznalo je i Ministarstvo kulture i medija RH, odobrivši sredstva za njegovu provedbu, istaknula je Pilat, ujedno zahvalivši Kamenu Pazin d.o.o., budući da je navedeno poduzeće doniralo kamene blokove iz kojih su nikle skulpture.

Foto TZ Bronigla
Foto TZ Bronigla

Načelnik Općine Brtonigle, Neš Sinožić, nadovezao se zahvalivši svima koji su poduprli ovaj projekt, a posebice studentima, tj. kreatorima  skulptura koje će krasiti njihovu općinu.

-Udahnuli ste dušu u te radove, pa možemo reći da će osim skulptura, u Brtonigli ostati i dio vas, izjavio je Sinožić, obrativši se studentima, te ujedno najavio obnovu galerije koja kreće već ove godine.

Rosana Giusti, umjetnička direktorica KIPAR-a, prisutnima je pobliže objasnila ovogodišnju temu pod nazivom “Godišnja doba”.

-Godišnja doba vrlo su jasna, jednostavna i zatvorena tematika. Svima je jasno o čemu se radi. Zaintrigiralo me je li se promijenila svijest o nama ili potakla neka istraživanja na tu temu. Kandidati su odgovorili na tu moju intrigiranost sa svojim izričajem, objasnila je Giusti.

Posljednji govornik bio je Silvester Ninić, mentor studenata u sklopu KIPAR-a, koji se zahvalio svima te opisao rad sa studentima gdje je, kako navodi, prevladavala “manja glagoljivost” tj. fokus je bio na radu, koji je u konačnici rezultirao predivnim kreacijama.

Uslijedilo je otkrivanje skulptura.

Prva na redu je bila kreacija Juraja Makaruna koju je otkrio zajedno s načelnikom Sinožićem.

Prisutnima je objasnio da je skulptura podijeljena u četiri dijela, a u sredini se nalazi bakrena posuda koja predstavlja izvorište. Sve detalje nije iznio već je interpretaciju prepustio promatračima.

Drugu skulpturu otkrio je njen autor David Adulmar s direktoricom Pilat.

Adulmar je prikazao dva godišnja doba, tako što je izradio kameni val koji predstavlja ljeto i stijene izrađene od metala, koje predstavljaju oštrinu tj. zimu.

Nakon službenog dijela uslijedilo je druženje uz zakusku i glazbenu poslasticu glazbenika Davora Hačića iz Novigrada, priopćeno je iz TZ-a Brtonigla.

Foto Policijska uprava istarska

U Istri o sigurnosti na cestama brine i prometna jedinica mladeži: Kazne od 390 do 920 eura

Foto Slavko Ledić - Vižinada - Promocija monografije o Carlotti Grisi

U Vižinadi predstavljena monografija o Carlotti Grisi, najvećoj baletnoj umjetnici romantizma