in

ISTRA: Kod Višnjana postavljena prva hrvatska gigantska klupa u svjetskom projektu “Big Bench Community Project”

Foto Vinarija Marka Bernobića - Privatni album

U malom selu Deklevi u mjestu Višnjan, točno na pol puta između Motovuna i Poreča, Vinarija Vicinim je izgradila prvu klupu Big Bench Community Project u Hrvatskoj. Klupa, nazvana Big Bench Deklevi, broj 296 u svijetu, visoka je 230 cm, dugačka 320 cm i smještena na 300 metara nadmorske visine. Žarko je crvene boje kao posveta našoj zem|ji crvenici. Projekt je nastao kao pridruživanje međunarodnoj udruzi Big Bench Community Project, klupa je dobila licencu, a izgrađena je prema preciznim uputama organizacije.

Foto Vinarija Marka Bernobića - Privatni album
Foto Vinarija Marka Bernobića – Privatni album

Marko Bernobić iz Vinarije Vicinim s obitelji, nasljednicima vinogradarske tradicije, odlučio je izgraditi klupu kao posvetu legendi o dobrom divu Istre, Velom Joži, koji je na putu do mora navratio u Dekleve i odmorio se uz dobru kapljicu vina. Klupa je smještena u zelenilu prirodnih ljepota koje se mještani Deklevi trude očuvati. Okružena je vinogradima, maslinicima, lavandom i smiljem, s prekrasnim pogledom prema moru.
 
Big Bench Community Project je međunarodna udruga koja promovira izgradnju velikih klupa u prirodi kao mjesta za odmor i uživanje u prirodnim ljepotama. Projekt je započeo u Italiji, a sada se proširio diljem svijeta. Klupa u malom selu Deklevi, prva je klupa Big Bench Community Project u Hrvatskoj.

Foto Vinarija Marka Bernobića - Privatni album
Foto Vinarija Marka Bernobića – Privatni album

 
Klupa će biti otvorena za posjetitelje od 22.06.2023. bez prethodne najave i naplate. Posjetitelji mogu uživati u opojnim mirisima lavande i smilja, prekrasnom zalasku sunca, čašići vina  ili promatranju zvijezda pod vedrim nebom. Vinarija Vicinim poziva sve zainteresirane da posjete Dekleve od 22.06.2023. i stvore nezaboravne uspomene na prvoj klupi Big Bench Community Project u Hrvatskoj, saznali smo od Marka Bernobića čije fotografije objavljujemo.

Na upit kako su došli do ideje Bernobić nam je rekao:

„Izgradnju klupe najviše je potencirao naš sin Filip koji je jedno jutro prije škole vidio reportažu o udruženju Big Bench Community Project. Proučili smo organizaciju, kontaktirali smo ih i shvatili da je priča zaista posebna, drugačija. Uvjet je bio da se postavi na posebno mjesto. Tu smo vidjeli da naši Deklevi (selo bez ijednog bazena što je za Istru sad gotovo raritet) su zaista mjesto za to. Klupa je postavljena, no međutim dolazi još poneki sadržaj uz nju što će posjetitelji moći vidjeti na dan otvaranja. Čekamo i da dođe komisija iz Italije da je pogleda.“

Foto Vinarija Marka Bernobića - Privatni album
Foto Vinarija Marka Bernobića – Privatni album

noćna prometna policija nesreća noć mrak mračna

Vozač u Istri ostao bez auta i ide u zatvor. Nabralo mu se previše prometnih prekršaja

Matteo Ukota - Foto Umjetnička škola Poreč

POREČ: Velik uspjeh Mattea Ukote na 46. međunarodnom susretu za harmoniku