in

Istria Wine&Walk u Bujama: Pješački pohod za vinoljupce željne prirode

Na ovu eno-gourmet šetnju kreće se kružnom stazom od 8,5 km iz Istarske ulice u Bujama sa prostora nekadašnjeg sajmišta. Staza se proteže kroz labirinte vinograda i maslinika na poznatim vinorodnim područjima Kastanjari, Školjka, Kontarini i Sv. Lucija koje karakterizira malo viša nadmorska visina te se gotovo čitavom dužinom staze uživa u pogledu na more, Ćićariju sa Učkom kao i na ostali istarski krajolik.

Sudionicima  Istria Wine & Walka nudi se nezaboravna avantura na 8,5 km inspirativne šetnje s šest eno-gourmet punkta, u društvu sedam vrhunskih istarskih vinara i sedam lokalnih proizvođača i ugostitelja.

Na prvom punktu u podnožju vidikovca Kastanjari učesnike očekuju vina Celega Malvazija 2020. i Chardonnay istog godišta. Učesnicima se nudi istarski pijat kojega sa sirevima priprema OPG Kadenaro iz Buroli, sa pršutom suhim ombolom i pancetom Edi Duniš, svoje maslinovo ulje nudi i  OPG Nino Činić. Na kilometar i pol od prvog punkta na punktu dva vinari Degrassi i Clai nude učesnicima Refošk „Terre Rosse“ 2015. i ttocento Bijeli 2017. dok Agroturizam Radešić iz Punte kod Krasice maneštru od bobići.

Ošterija Rondo nudi na trećem punktu „Istarski Tapas“ dok vinari Franković i Vorić Souvignog Blanc i Teran „Rico“.

Na lokalitetu Sv. Lucija smješten je punkt četiri gdje vinar Kozlović učesnicima nudi Malvaziju iz 2020. i Teran iz 2019. a Restaurant Sergio iz Buja, polentu i bakalar.

Pjenušava vina Bacco i  La Vie En Rose nudi Andrea Bassanese na petom punktu dok se bujska slastičarnica predstavlja „Bujskim krempitama“ koje su rado konzumirala i brača Shumacher prilikom njihova posjeta Bujštini. Na posljednjem šestom punktu učesnici će uz istarske fritule uživati u tradicionalnom bujskim vinu Misteli kojie se u Bujama priprema od davnina a formulu odnosno način pripreme čuva tek nekoliko bujskih obitelji. Mistelu će nuditi vinari Kozlović i Celega i to upravo onu koja je nastala na Bachovom dvoru gnječenjem grožđa od strane bosonogih djevojaka prilikom proslava Praznika Grožđa.

Napomene:

1. Dužina itinerara je 8,5 km. Organizator se pobrinuo za označavanje itinerara.

2. Na itineraru je 6 degustacijskih točaka. Vinari će ondje biti na raspolaganju posjetiteljima i upoznati ih sa svojim krajem, vinogradarskim praksama i enološkim tehnikama proizvodnje vina. Na svakoj će se točki posjetitelji zadržati najviše 20 min.

3. Nakon registracije i preiuzimanja startnog paketa učesnici kreču na stazu. Prva grupa kreće u 9 sati, od kada se staza i otvara a radi pridržavanja Covid mjera učesnici kreću u intervalima od više manjih skupina

4. Zadnji punkt br. 6 zatvara se u 17.30 sati.

5. Uplatom kotizacije svaki sudionik dobiva degustacijsku čašu, pripadajuću torbicu, konzumacijsku karticu za degustacije i brošuru s mapom rute.

6. Vrijeme potrebno za prijeći stazu, bez zaustavljanja na štandovima, je približno dva sata.

7. Dječja kolica nisu preporučljiva na itineraru.

8. Savjetujemo udobnu odjeću, po mogućnosti slojevitu sportsku obuću, vjetrovku i kapu.

 9. Svi učesnici moraju imati jednu od slijedeće tri potvrde: da su preboljeli Covid-19 ili da su cijepljeni ili da posjeduju negativni test.

Registracija:

Maksimalan broj sudionika na manifestaciji je 550 osoba.

Iznad tog broja organizator neće prihvaćati daljnje prijave.

KOTIZACIJA iznosi 350 kuna po osobi, a uključuje degustacije, čašu, pripadajuću torbicu i informativni materijal.

Hitna obavijest: Dm povlači proizvod – predstavlja ozbiljan rizik!

MARČANA daje potpore za razvoj poduzetništva