in

IZ BUJA U SVIJET: 50 godina Digitrona

Prije 50 godina u Istri je projektiran prvi europski elektronski džepni kalkulator u Europi, piše portal Istragram.hr .

Bio je to kalkulator firme Digitron iz istarskog gradića Buja. Proizvod se zvao, Digitron DB 800.  Zgotovljen je krajem 1970. godine, a predstavljen javnosti 1971. godine kao prvi na tržištu Europe. To se zbilo odmah nakon što su onda vodeće tehnološke sile Amerikanci i Japanci predstavili svoje računalne modele. DB 800 bio je malih dimenzija i praktičan za nošenje, a obavljao je zahtjevne matematičke operacije čije je rezultate u sekundi izbacivao na LED ekranu. Za Buje se pročulo u cijelom svijetu. Ime tvrtke Digitron kasnije je u Jugoslaviji postalo i drugo ime za kalkulator, baš kao što je Kalodont postalo drugo ime za pastu za zube.

Buje je 1971. još uvijek bio grad tek djelomično riješenog statusa, nekadašnji pripadnik Slobodne zone Trsta koji je 1954. potpao pod takozvanu Zonu B i time pripao Jugoslaviji. No, pitanje konačne granice Italije i Jugoslavije bit će riješeno tek 1975. Osimskim sporazumima. Tako da je legendarna tvrtka teoretski nastala u vrijeme “protekterata” zapada jer teritorij sjeverozapadne Istre još nije bio pripadno uređen. 

Pod legendarnim direktorom Antom Tomljanovićem Digitron je pokrenut u napuštenoj vatrogasnoj zgradi sa samo dvadesetak zaposlenika i već je sa DB 800, osvojio gladno tržište. Na jugoslavenskom tržištu praktički i nije bilo konkurencije. Zanimljivo je da u to vrijeme hladnog rata, Digitron izvozi u Rusiju, zapadnu Europu i zemlje Nesvrstanih. Tako da je vrlo vjerojatno da su se Bujama vrzmali razni industrijski špijuni istoka i zapada. S obzirom na embargo zapada prema Moskvi, to je dodatno fokusiralo interes ljudi u crnom što se to “lemi” i sklapa u Istri. A Jugoslavija je imala trgovinske odnose sa svima. 

Prvi džepni kalkulator 1967. proizvela američka tvrtka Texas Instruments, a to je bio model koji je rezultat izbacivao ispisan na trakicu. Japanci tri godine kasnije iz tvrtke Sanyo izbacuje ICC-0081 Mini Calculator koji brojeve pokazuje na svjetlosnom displeju, no dimenzije još nisu džepne već bliže aktovci. Međutim, već početkom 1971. Busicom u suradnji s Intelom stvara LE-120A Handy-Le, prvi svjetski kalkulator izveden na bazi integriranih krugova s LED displejem.

Nekim čudom, između dva tehnološka diva ubacuju se male Buje iz Istre kao prvi predstavnici Starog kontinenta na polju džepnih kalkulatora! 

I danas kad nešto moramo brzo izračunati uzviknemo: “Dodaj mi digitron!”

Izvor Istragram.hr

USUSRET BLAGDANIMA: Preporuke kako se ponašati na porečkim grobljima i misama

Hitna obavijest: U mesnom proizvodu utvrđena salmonela, nemojte ga konzumirati