in

Iz Luksemburga u Istru: Prestižni European Design Award za Sondu iz Vižinade i rovinjsku Batanu

Foto Studio Sonda Vižinada

U sklopu European design festivala, u Luksemburgu je Sondi dodijeljena nagrada European Design Awards za interaktivnu instalaciju Putovanje batanom, smještenu u Ekomuzeju Batana koji je upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Za projekt interaktivne instalacije „Putovanje batanom“ Studio Sonda dobitnik je brončane nagrade European Design Award u kategoriji Digital Installations.

Instalacija je postavljena u Ekomuzeju Batana u Rovinju, upisanom u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. Cilj nagrađenog interaktivnog digitalnog postava, jest odvesti korisnika na putovanje kroz vrijeme (20e g. 20. st) i omogućiti mu 5-minutno „upravljanje batanom“ iz prvog lica, a što uključuje i edukativnu komponentu: učenje o navigaciji uz pomoć zvijezda, o dijalektu, kulturi pjevanja, vrstama riba, načinu izlova itd. Zanimljivost postava su tri istovremene i sinkronizirane projekcije (pod/strop/front zid) koje se spajaju u jedinstven doživljaj. Na bočnim stranama prostora u mraku se nalaze eksponati koji bivaju osvijetljeni kada se pojašnjavaju na videu. Posjetitelji na taj način mogu doživjeti jedinstveno iskustvo Batane, plovila koje je toliko obilježilo istarsku povijest.

European Design Awards zauzima posebno mjesto u dizajnerskoj zajednici jer slavi kreativnost na europskoj razini. Ove nagrade su priznanje za izvanredna postignuća u različitim kategorijama dizajna. Ocjenjivanje provodi međunarodni stručni žiri koji pristigle radove ocjenjuje na temelju originalnosti, kreativnosti, inovativnosti i kvalitete izvedbe. Cilj natjecanja je promovirati europsku dizajnersku izvrsnost i prikazati je globalnoj dizajnerskoj zajednici i široj javnosti. Za Sondu je ovo već 6. nagrada na European Design Awards, a prije dvije godine je za projekt 100% COVID free putovanje osvojila čak i prestižni Jury Prize.

Veliki je uspjeh za Sondu, Rovinj i Muzej Batane, to što je tradicionalna i lokalna istarska priča, prikazana putem digitalnih instalacija muzeja Batane dobila ovo priznanje na europskoj razini.

Foto BK Špadići Poreč

POREČ: Povijesni uspjeh Boćarskog kluba Špadići – Postali prvaci Istarske lige A

U dijelu središnje Istre palo 150 mm kiše, ali glavnina nestabilnosti tek stiže