in

Izvrsne vijesti iz VIŽINADE: Među prvih je deset općina koje su privukle nove stanovnike

Vrtić u Vižinadi - Detalj s otvorenja - Foto Tanja Kocijančić

Prema istraživanju portala Načelnik.hr u 2020. općine izgubile oko 9,5 tisuća stanovnika, no četvrtina je ipak imala porast. Među njima s odličnim podacima je i Općina Vižinada koja je lani povećala broj stanovnika.

Iako se tek čekaju službeni podaci popisa stanovništva, procjena Državnog zavoda a statistiku pokazuje da smo izgubili 237.000 stanovnika od posljednjeg popisa stanovnika u 2011. godini. Prema procjeni, lani je u RH bilo oko četiri milijuna i 48 tisuća stanovnika, a prema preliminarnim podacima popis iz ove godine govori da nas nema niti 4 milijuna, odnosno oko 3,9 milijuna.

Općine su u odnosu na službene podatke iz 2011. godine izgubile gotovo 125 tisuća stanovnika. Prije devet godina bilo je u općinama 1.256.847 stanovnika, a prema procjeni taj je broj lani pao na 1.131.936 stanovnika. I u odnosu na 2019. broj je pao, pa smo u godinu dana tako izgubili oko 9,5 tisuća stanovnika. U odnosu na 2019. godinu 91 općina je imala porast broja stanovnika, a u odnosu na 2011. godinu njih 83. Manji broj stanovnika razlog je sve većeg iseljavanja stanovnika, ponajprije mladih, a onda je to i vezano za manji prirodni prirast. No, ima i općina gdje raste broj stanovnika, a gdje je i više rođenih beba nego umrlog stanovništva.

Na povećanje broja stanovnika velikim dijelom utječe broj doseljenog stanovništva, ali u nekim općinama i veći broj rođenih beba. Na ostanak mladih obitelji utječe mnogo faktora, dostupne usluge, servisi i komunalna infrastruktura, a među važnijim su svakako osigurani vrtići. Tu je Vižinada s novoizgrađenim vrtićem s jaslicama ispunila velik dio posla.

Najčešće slušamo vijesti o odljevu stanovništva iz Hrvatske i lošoj demografskoj slici, no ima i dobrih vijesti, a Vižinada je upravo dio te pozitivne statistike. Iako su hrvatske općine uglavnom gubile stanovništvo posljednjih godina, naša je općina lani imala porast broja stanovnika za 2,94 posto, a jednako tako smo među prvih deset općina koje su privukle najviše novodoseljenih stanovnika. Ovakvi rezultati vesele i zato nastavljamo s provedbom demografskih politika kako bi život u našoj zajednici bio što kvalitetniji, komentirao je načelnik Vižinade Marko Ferenac.

Foto Istarska županija cerovlje sastanak boris miletić

Župan u Općini Cerovlje: Zajednički očuvati zaštićena kulturna dobra

nova kinodvorana dom kulture novigrad foto tanja kocijančić

U tijeku natječaj za ravnatelja Centra za manifestacije i kulturu Novigrad-Cittanova