in

Jedanaesta sezona Istra Inspirita započela u Vrsaru zavodljivom šetnjom „Casanova tour“

Foto Manuel Paljuh

Svake godine neizostavni dio priče Istra Inspirita je i Vrsar, čije uske uličice i živopisni trgovi ponovno ožive uz interpretativnu šetnju „Casanova tour“, kao i srednjovjekovnu manifestaciju „Stari samanj pod kaštelom“.

Stari samanj pod kaštelom - Foto Manuel Paljuh
Stari samanj pod kaštelom – Foto Manuel Paljuh

Istra Inspirit započeo je svoju jedanaestu godinu postojanja u šarmantnom Vrsaru gdje su posjetitelji imali priliku uroniti u prošlost ovog predivnog istarskog grada kroz interpretativnu šetnju Casanova tour s najvećim zavodnikom Casanovom, održanom 06. lipnja, kao i kroz manifestaciju Stari samanj pod kaštelom koja je prisutne oduševila jedinstvenom atmosferom i nevjerojatnim pričama, notama i okusima, 09. i 10. lipnja.

Kroz zabavne i interaktivne igre Istra Inspirita pod nazivom „Statuti et Ordini“, prisutni su otkrili kako je nekoć Vrsarski statut definirao svakodnevni život tadašnjem lokalnom stanovništvu, koja stroga pravila su postojala za poslovanje oštarija, kontrolu i kvalitetu žita i vina, vrijeme otvaranja i zatvaranja gradskih vrata te razne druge zanimljivosti. U srcu događaja bila je tradicija i povijest grada Vrsara iz doba Vrsarske grofovije kad je bio na snazi Vrsarski statut iz 1609 godine.

Foto Istra Inspirit
Foto Istra Inspirit

Ispred starih, gradskih vrata publiku je dočekao čuvar reda gastald koji je otkrio stroga pravila ulaska stranaca u grad te pozvao znatiželjne prolaznike da se pridruže na trgovima i uličicama koji vode prema crkvi. Na trgu pod kaštelom, kroz razne anegdote i igre, publiku su zabavljali likovi Istra Inspirita – poput veselog oštara Franza, vlasnica gradske pekare Francesca, hedonist Umberto i cijenjeni brijač Seveljko Barbieri.

Režiju i scenarij ovog Istra Inspirit doživljaja potpisuje Matija Ljuba. Strogog čuvara grada, poznatog kao gastald uprizorio je Valter Roša, oštara i gradskog brijača predstavio je Matija Ljuba, pekaricu Francescu utjelovila je Linda Kliman, lokalnu djevojku Ivona Bulešić, a za nezaboravan fireshow pobrinula se Sedina Cerovac.

I ove godine, možete doživjeti šetnju predivnim Vrsarom uz najvećeg zavodnika Giacoma Casanovu koji vas željno očekuje.

Foto Istra Inspirit
Foto Istra Inspirit

Budite i vi dio ove interpretativne šetnje te saznajte koga je sve putem susreo Casanova u sljedećim terminima: 20.06., 04.07., 18.07., 08.08. i 22.08.2023.

Ovim putem zahvaljujemo Turističkoj zajednici Općine Vrsar za nastavak uspješne suradnje i kroz ovogodišnje doživljaje koji obogaćuju kulturno doživljajnu ponudu destinacije, objavio je Istra Inspirit.

Više informacija o projektu Istra Inspirit saznajte na:

Foto CMIK Novigrad

NOVIGRAD: U CMIK-u Flash, Elementi i balet “Petar i vuk”

Foto OŠ Tar-Vabriga

TARSKI učenici upoznali Zagreb