in

Kampanja ZABLISTAJ kao podrška osobama s autizmom

Udruga za autizam Zagreb uz nekoliko studentica s različitih fakulteta pokrenula je novi humanitarni projekt „Zablistaj“. Osmislila ga je studentica Mia Rajda s Visokog sveučilišta Algebra zajedno s kolegicama Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Anom Knežević i Janom Korlević te kolegicom Katarinom Užarević s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a sve kako bi podigli razinu svijesti društva o poremećaju iz spektra autizma (PSA).

Riječ je o animiranom filmu čiji glavni lik Zvijezda na simbolični način predstavlja osobu s PSA, a koja se susreće s nizom prepreka i teškoća s kojima se i inače susreće ova populacija u društvu. Svatko od nas je karika u lancu unaprijeđenja života osoba s PSA i to se mora osvijestiti kod svakog pojedinca,  poručuju autorice projekta.  

U kampanji također sudjeluju mentori dipl. filmski snimatelj Robert Krivec, doc.dr.sc. Jasmina Stošić; Ana- Marija Bohaček, prof. spec. rane intervencije, mag.rehab.educ Sanja Munoz Aguila i izv. prof. dr. sc. Tihana Brkljačić  uz partnerstvo sa Udrugom za autizam Zagreb. Sve to ne bi bilo moguće bez Saveza udruga za autizam Hrvatske i Centra za autizam Zagreb sa svojim podružnicama.

U sam projekt uključeno je 14 obitelji s djetetom ili osobom s PSA čija su mišljenja i iskustva omogućila kvalitetniju izradu cijelog projekta.

„Ovaj animirani film samo je prvi od koraka kako autizam približiti društvu, a nastavit će se s radionicama, edukacijama, slikovnicama, brošurama te drugim proizvodima kako bi što veći broj pojedinaca bio osviješten da i osobe s poremećajem iz spektra autizma trebaju biti dio cjelokupnog društvenog sustava te kako je potrebno prekinuti lanac diskriminacije i predrasuda,“ poručuju autorice projekta.

Animirani film će ugledati svijetlo dana 26. ožujka, a premijerno ga možete vidjeti od 20.ožujka na

Youtube kanalu: Zablistaj

Facebook stranica: Zablistaj  

Instagram stranica: @Za_blistaj

Istarski Stožer – U četvrtak potvrđeno 11 novih slučajeva zaraze, nažalost jedna osoba preminula

EU uvodi novu oznaku na pakiranjima hrane