in

Kaštelir i Motovun natječu se za nagradu Najbolja turistička sela na svijetu

Foto Općina Kaštelir-Labinci

Općine Kaštelir-Labinci, Motovun i Veliko Trojstvo hrvatske su kandidatkinje za nagradu “Najbolja turistička sela” koju je ovoga svibnja pokrenula Svjetska turistička zajednica (UNWTO) kao pilot-inicijativu radi unaprjeđivanja uloge ruralnoga turizma.

Svjetska turistička organizacija pokrenula je 26. svibnja 2021. pilot-inicijativu “Najbolja turistička sela” (“Best Tourism Villages”), a u okviru te aktivnosti države članice UNWTO-a mogle su prijaviti do tri kandidata – sela ili općine koji će se predstaviti kao pokretači održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu u svakoj od zemalja članica.

Kao predstavnice Republike Hrvatske izabrane su općine Kaštelir-Labinci i Motovun s područja Istarske županije, te Općina Veliko Trojstvo s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, priopćilo je u subotu Ministarstvo turizma i sporta.

Foto TZ Motovun

Općina Kaštelir-Labinci je uz podršku svoje Turističke zajednice i savjetodavnu pomoć obrta Euroexpert uložila velik trud kako bi u svojoj prijavi prikazala predanost ka inovacijama i održivosti u razvoju odgovornog i visokokvalitetnog oblika turizma.

„Vizija Općine je razvoj prepoznatljive destinacije, odnosno razvoj autohtonog ruralnog turizma čemu doprinosi usklađeni razvoj poljoprivrede i turizma, bogata ponuda različitih sadržaja i događaja prilagođenih različitim ciljnim skupinama – ljubiteljima prirode, aktivnog odmora, rekreativcima, gurmanima, vikendašima, lovcima. Od otprilike 1500 stanovnika čak se polovica bavi poljoprivredom te proizvodnjom vlastitih domaćih proizvoda koji se izvrsno uklapaju u autohtonu gastronomsku turističku ponudu. Tako smo petkom pokrenuli Free Friday Tasting, manifestaciju u kojoj posjetitelji mogu besplatno kušati lokalne specijalitete, te uživati u njima po promotivnim cijenama. Poduzetnički interesi u ovoj sredini daju zadatak Općini i lokalnoj turističkoj zajednici da u narednom razdoblju razvoju turizma pristupaju planski i promišljeno. Posljednjih se godina postigao pomak u izgradnji komunalne i prometne infrastrukture te modernizaciji životnog prostora, no s obzirom na rast broja stanovnika, interes poduzetnika i sve veći broj posjetitelja u narednom će se razdoblju morati učiniti znatniji napredak koji će doprinijeti razvoju destinacije, a koji pritom neće negativno utjecati na okoliš i neće narušiti autohtoni izgled sela. Vijest da je Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo naš trud učinila nas je iznimno ponosnima i pružila nam je dodatni vjetar u leđa za ulaganje daljnjih napora prema razvoju destinacije prepoznatljivog autohtonog imidža, dinamičnog turističkog razvoja koja nudi selektivne oblike turizma, a sadržaje prilagođava svim posjetiteljima. Nacionalna kandidatura za ovu nagradu nije priznanje samo Općini ili Turističkoj zajednici, već je svojevrsno odličje svim našim mještanima, poduzetnicima, ugostiteljima, poljoprivrednicima, iznajmljivačima i drugim vrijednim ljudima“ kazao je općinski načelnik Đulijano Petrović.

Inicijativa “Najbolja turistička sela” uključuje tri stupa i dvije nagrade. Tako će se selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnoga turizma i koja su predana održivosti u svim oblicima – ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dodijeliti oznaka “Najbolja turistička sela UNWTO-a”

Onim selima koja pak u potpunosti ne ispunjavaju kriterije za dobivanje oznake bit će omogućen program nadogradnje “Najbolja turistička sela UNWTO-a” kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima.

Cilj te inicijative je ojačati ulogu turizma kao pozitivne snage za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice. Njome se nastoji i povećati prinos turističkoga sektora smanjenju regionalnih nejednakosti i borbi protiv depopulacije ruralnih područja.

Također, nastoji se unaprijediti uloga turizma u vrednovanju i zaštiti ruralnih sela, zajedno s krajolicima, sustavima znanja, biološkom i kulturnom raznolikošću, lokalnim vrijednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju.

Kako je najavljeno, službena objava odabranih i nagrađenih sela bit će tijekom 24. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a koja će se održati od 30. studenoga do 3. prosinca ove godine u Marakešu u Maroku.

Matija Lisec prvak županije na 10 km, Ivan Diklić pobjednik polumaratona u Puli

Kuglačice porečke Istra uvjerljivo svladale Admiral