in

KAŠTELIR – Nigrignanum slavi 10. rođendan uz glazbu i druženje s bivšim članovima, voditeljima, prijateljima… – Kako je sve počelo?

Vokalna etno skupina ”Nigrignanum”, koja djeluje pod kapom Zajednice Talijana Labinci, u subotu s početkom u 18.30 sati proslavit će svoj jubilarni deseti rođendan. Bit će to lijepa glazbena večer na kojoj će nastupiti slavljenici i njihovi gosti.

Spomenimo za početak tko u današnjem sastavu Nigrignanuma pjeva. Oni su:

Prvi glas : Nevenka Kocijančić, Ana Kovač, Višnja Ferarin i Slavica Ezgeta, 

Drugi glas : Maria Mendizza, Mariza Jugovac i Ada Legović,  

Treći glas: Rudi Kocijančić i Đani Legović i  

Četvrti glas: Ester Diklić i Edo Ferarin.  

Vokalna skupina svoje je djelovanje započela 2010. godine, odmah nakon prvog izdanja susreta zborova, klapa i vokalnih skupina pod nazivom  ”Kašteliru za Valentinovo”.

-Bilo je nepojmljivo da se Valentinovo slavi bez lokalnih pjevača pa se grupa mještana koja voli pjesmu okupila i počela s pjevanjem starih istarskih i talijanskih pjesama, onako po domaću. Skupina je  svoje djelovanje započela u KUD Kaštelir–Labinci pod vodstvom prof. Tine Pajdaš, da bi nakon kratkog vremena, zahvaljujući ondašnjem predsjedniku Zajednice Talijana Labinci, Robertu Bravaru, počela djelovati pri Zajednici Talijana Labinci, gdje ima osigurane prostorije za rad i sve ostale uvjete, priča nam glasnogovornica Nigrignanuma Ester Diklić.

U kratkim periodima skupinu je vodio i etnomuzikolog Branislav Ostojić, a od 2014. vodi ih Diana Bernobić Sirotić iz susjednog sela Markovac.

Diklić veli da su, budući da za sljedeću godinu imaju neke zanimljive planove, odlučili godišnjicu proslaviti sada.

Otkud im to ime?

Ime Nigrignanum je posebna priča, veli Ester.

-Nekada davno (prema ispravi iz 983. godine) postojalo je na obroncima uz rijeku Mirnu kamenito, utvrđeno naselje Nigrignanum, a ispod njega istoimena luka. Od svega toga je ostala samo hrpa kamenja koju već prekriva zaborav. Pa da se to ne dogodi, naša vokalna etno skupina nazvana je upravo po tom mjestu na Kaštelirštini.

Na naš osebujan način, zabavljajući se i sa srcem, više nego virtuoznošću, želimo sačuvati stare istarske, hrvatske i talijanske narodne pjesme i običaje. Ne znamo koliko ćemo u tome uspjeti, ali sigurno znamo da pjevajući uživamo.

U tome je i bit našeg djelovanja, ne zaboraviti, zabavljati se pjevajući te našim entuzijazmom zaraziti ostale, pojašnjava Diklić.

Skupina se sastoji od 10 do 12 pjevačica i pjevača, ovisno o sezoni. Do sada su pjevali po cijeloj Istri, zatim u Italiji, Sloveniji i Rijeci. Pjevaju po feštama i festivalima, svadbama i crkvama, domovima za stare i nemoćne, izložbama, natjecanjima, rođendanima, međunarodnim i domaćim susretima.

-Zbog toga smo naš repertoar proširili i na druge vrste muzike i jezike. Naime, osim talijanskih i hrvatskih pjevamo slovenske, engleske i španjolske i druge. Uglavnom se prilagođavamo potrebama tako da se naš repertoar sastoji od 98 pjesama od kojih je najviše talijanskih, naravno.

Od osnutka nastupili smo 212 puta – znači 21 godišnje ili gotovo 2 puta mjesečno, što nije malo.

Neki nastupi postali su nam tradicionalni, kao primjerice u Rakitovcu u Sloveniji gdje se svake godine održava međugranični susret Hrvata i Slovenaca.

Posebno nas dirnu nastupi u domovima za stare i nemoćne u Poreču, Novigradu i Umagu jer razveselimo drage, nemoćne i starije osobe a među njima ima i naših mještana, veli Ester.

Prate sve manifestacije u Općini Kaštelir-Labinci i predstavljaju Zajednicu Talijana Labinci gdje god je to moguće.

Nisu opterećeni izvrsnošću, jer, reći će Ester, znaju da nisu stvoreni i nemaju kapaciteta za zahtjevnu glazbu. No, vole i vesele se izvedbama za koje je potrebno i malo kostimografije, ali kada treba – hvataju u koštac i s ozbiljnim komadima.

Ova velika proslava okupit će njihove suradnike, donatore, bivše voditelje i pjevače, prijatelje i susjede.

Vesele se fešti na kojoj će osim njih nastupiti zborovi zajednica Talijana iz Tara i Višnjana – njihovih najdugovječnijih suradnika, a u izvedbi će im se pridružiti i članovi Crkvenog zbora župe sv. Kuzme i Damijana iz Kaštelira te bivši članovi Nigrignanuma.

-Zahvaljujemo Zajednici Talijana Labinci i predsjednici Mireli Gašparini koja ima sluha za sve naše potrebe. Isto tako, imamo izvrsnu suradnju i s Općinom Kaštelir-Labinci, naglasila je Ester Diklić i pozvala mještane da im se pridruže u subotu navečer u 18.30 sati na Domu.

Bez vode 20. studenog selo Cvitani

Stigle nove fiksne kamere na tri lokacije u Istri – MUP nam otkriva gdje se nalaze