in

Kaštelirska VRBANOVICA priča je o zajedništvu: Stotinjak ljudi sudjelovalo u volonterskoj obnovi doma

Obnova doma na Vrbanovici prava je priča o zajedništvu mještana Općine Kaštelir-Labinci. Naime, pri kraju je obnova kamenog zdanja, izgrađenog 1985. godine, na tom omiljenom izletištu koju su potaknuli sami mještani. A prošlo ih je na Vrbanovici u zadnjih pet mjeseci, koliko traje rekonstrukcija, blizu stotinu. Svatko je pomogao kako je mogao i znao, bilo kao član neke udruge ili samo kao volonter ili pak donator. Sve to ne bi bilo moguće bez sponzora, odnosno izdašne financijske potpore poduzetnika Općine Kaštelir-Labinci. Kada bi se zbrojili troškovi nove opreme, građevinskih radova i vrijednih ruku koje su se ondje uhvatile posla vrijednost svega prešla bi 200.000 kuna.

Da se krene u obnovu tada derutnog dvora odlučili su lovci iz iz lovne jedinice Kaštelir, a pridružili su im se članovi udruga i sportskih klubova te mještani uz potporu Općine Kaštelir-Labinci koja se pobrinula za legalizaciju objekta i struju. Naime, općina je platila priključak električne energije, pa će otprilike krajem ove godine Vrbanovica prvi put imati struju.

Cijelu priču doznali smo od Daniela Petrovića, lovnika Lovačke udruge Kaštelir – Vižinada – Lovne jedinice Kaštelir, koji je istaknuo da je dom, osim temeljite rekonstrukcije vanjskog i unutarnjeg dijela, dobio na krovu solarne panele, zatim nove električne i ostale instalacije, vodu, kamine, novu profesionalnu kuhinju, keramiku, obnovljene drvene grede… K tome, na vanjskom dijelu postavljen je tlakovac, uređen je okoliš, posađeno je cvijeće.

Petrović dodaje da se redovito kosi i održava, za što lovci organiziraju posebne akcije.

Upravo lovačka udruga vodi brigu o starom domu, sad već u novom ruhu koji je desetljećima omiljeno mjesto za druženje i zabavu mještana ove općine. Dugo godina se u objekt gotov pa ništa nije ulagalo, pa su lovci zaključili da je došlo vrijeme da dobije novi sjaj. Obnova je pri kraju, pa se objekt zadnjih mjesec dana već počeo koristiti za druženja članova lokalnih udruga te vrtića i jaslica.

Plan je da se dom iznajmljuje isključivo mještanima ove općine koji će se prema njemu ponašati s dužnim poštovanjem i odgovornošću.

-Računamo da će svi radovi biti gotovi u rujnu. Organizirat ćemo krajem rujna naš memorijalni turnir „Denis Tasić“ u gađanju glinenih golubova na obližnjoj streljani koju su lovci obnovili 2016. Tada ćemo pozvati da nam se pridruže svi sumještani i sponzori koji su volonterski sudjelovali u obnovi kako bismo svi zajedno obilježili dovršetak radova, najavio je Daniel Petrović.

Foto DeguStazione

TARSKI DeguStazione: Nova ponuda marendi od ponedjeljka do petka – Pogledajte!

VRSAR: Kvalifikacijski turnir za državno prvenstvo u novoj dvorani, domaći stolnotenisači uspješni