in

Kaštelirski meštar od rakije GORAN ŠPEHAR osvojio čak 11 medalja u Humu

Goran Špehar

Goran Špehar iz Kaštelira, poznati proizvođač rakija brenda Istarska kapljica, u svoju bogatu kolekciju odličja pridodao je još 11 medalja. I to dva velika zlata, pet „običnih“ zlata, zatim 2 srebra i isto toliko brončanih medalja, koje su mu dodijeljene u nedjelju na smotri istarskih rakija u Humu. Zbog korone ove godine to nije bila uobičajena velika fešta u najmanjem gradu na svijetu, već su mogli doći samo nagrađeni proizvođači po svoje medalje i priznanja.

Dodjela nagrada u Humu – istarskom središtu rakija

-Za mene je to bio prekrasan i povijesni dan, jer sam od 12 uzoraka koje sam dao na ocjenjivanje osvojio čak 11 medalja. Sada u pet godina, koliko se natječem, imam ukupno 76 medalja, kaže nam ponosno Špehar. Dodaje da su njegovom uspjehu najveća inspiracija njegovo dvoje djece.

Dakle, veliko humsko zlato ovaj kaštelirski proizvođač dobio je za Rakiju od 4 vrste grožđa i Nono Eufemio barik.

Potom, zlato je dobio za rakije Muškatina, Nona Anamarija barik, Sambukina, Amarena i Biska.

Srebro je osvojio za Medicu i Medežiju, a broncu za Borovnicu i Medicu s tartufima.

Špehar se bavi proizvodnjom žestica od 2011., a od 2015. se natječe po smotrama i festivalima. Od sada već ukupnog broja od 76 medalja 43 su međunarodne, a ostale s regionalnih natjecanja, što je doista povijesni uspjeh. Valja istaknuti da se uvijek nekako time bavio zahvaljujući svojem nonu, ali pravi uzlet Istarske kapljice počeo je 2015. godine. Ono što ga razlikuje od drugih jest što vjerojatno jedini u Istri proizvodi samo lozovaču, a komovice u njegovoj ponudi uopće nema.

Svoju proizvodnju i kušaonicu koju rado posjećuju brojni domaći i strani gosti smjestio je u zaseoku Cerjani u Općini Kaštelir-Labinci. Posao je preuzeo od nona Eufemia a koliko su mu on i nona Anamarija značili u životu pokazuje da je upravo njima posvetio dvije svoje najekskluzivnije rakije s kojima redovito osvaja najsjajnija odličja.

– Moj nono je za sebe dela rakiju od grojza, a onu od dropa je prodava drugima i zato je moja ideja bila da ljudima ponudim onakvu rakiju kakovu je moj nono dela samo za sebe, a to znači da je bila izuzetno posebna i dobra. I u registraciji svoje destilerije piše da se bavim proizvodnjom rakije od grožđa, komovicu prema tome niti želim niti smijem proizvoditi, i to je u Istri doista rijetko i jedinstveno. K tome, mojih 14 etiketa Istarske kapljice temeljeno je na isključivo prirodnim sastojcima, bez dodanih aroma ili ekstrakata, rekao nam je Goran u razgovoru koji smo s njim vodili u siječnju ove godine, prije nego je počela pandemija.

Goran Špehar/Foto Tanja Kocijančić

Destilerija uz rakije proizvodi i likere. Njegovi se proizvodi mogu naći u brojnim istarskim restoranima i hotelima, kao i u delikates-shopovima, te u inozemstvu, posebice na skijalištima i većim gradovima. Ove je godine pokrenuo i web shop, pa njegovi proizvodi do ljubitelja žestica stižu na kućni prag.

Uz brojne poznate maslinare i vinare Špeharova raznovrsna ponuda rakija od prirodnih sastojaka svakako zaokružuje bogatu turističku ponudu Općine Kaštelir-Labinci.

Istarski Stožer – U utorak brojimo opet 46 novozaraženih, ali i 10 oporavljenih

OPREZ! U Kašteliru nalet na srnu, u Marušićima na divlju svinju