in

U Istri promocija knjige o velikom uspjehu u Portugalu: Rukometni triler godine kreće na turneju iz Pule

Foto Sanjin Španović - PR

U utorak, 23. 1. u 18h u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula bit će prva promocija nedavno izdane knjige “Uvijek ćemo imati Portugal”

Više od dvadeset godina siječanj je u Hrvatskoj tradicionalno rezerviran za rukomet. A sve je počelo 2003. godine kada su naši rukometaši senzacionalno postali prvaci svijeta. Toliko su tada zaludili cijelu državu da ih je samo na Trgu bana Jelačića dočekalo 100.000 ljudi, a potom i u svim rodnim mjestima zajedno još najmanje toliko.

Cijelu priču na više od 150 stranica ispričao je kroz razgovore s tadašnjim reprezentativcima i trenerima nekadašnji novinar Sanjin Španović u knjizi “Uvijek ćemo imati Portugal – od ponora do svjetskog trona” čija će se prva promocija održati upravo u Puli u utorak, 23. siječnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u 18h. Na promociji će se moći i kupiti knjige po promotivnim cijenama.

– Ovakav scenarij kakav se tada događao u Portugalu ne bi se usudili napisati ni u Hollywoodu. Da su Amerikanci u bilo kojem sportu imali takav put od ponora do svjetskog trona odavno bi o tome snimili nekoliko blockbustera, Netflix bi imao cijelu dokumentarnu seriju a bogme napravili i nekoliko znanstvenih radova. Kroz razgovore s 20 igrača i trenera iz te generacije pokušao sam ispričati kako je to sve izgledalo i otkriti brojne nepoznate stvari s tog nevjerojatnog pohoda koji je potom potvrđen zlatnom olimpijskom medaljom u Ateni. Nakon toga nastao je kult hrvatskog rukometa tijekom siječnja koji traje i dan danas – kazao je Sanjin Španović koji ističe da je knjigu želio pisati kao napeti roman, a ne sportski almanah, te da duboko vjeruje da je u tome uspio.

“Uvijek ćemo imati Portugal” bavi se tim putem naših rukometaša od zadnjeg mjesta u Europi 2002. godine preko šokantnog poraza od Argentine na početku prvenstva, zaostatka u poluvremenu u idućoj utakmici protiv Saudijske Arabije do magičnog niza od osam pobjeda i osvajanja naslova prvaka svijeta pobjedom u finalu protiv Njemačke.

Privilegiju da među prvima pročita rukopis knjige imao je i tadašnji reprezentativac Goran Šprem koji priznaje da se čitajući tekst više puta ulovio kako se smješka sam sebi.

– Čitajući ovu knjigu jednostavno, vraćala su mi se sjećanja na te dane, na te treninge, čak i na neke naše prepirke, ali i napore kroz koje smo prošli na tom putu do naslova prvaka svijeta. Nadam se da će i čitatelji uživati u ovoj knjizi i osjećati se kao dio ove jedinstvene priče i stoga mi je jako drago da je taj naš put do svjetskog trona stavljen u korice – kazao je Šprem.

Nikša Kaleb također je biranim riječima opisao knjigu “Uvijek ćemo imati Portugal”.

– Sanjin Španović je jedan od rijetkih autora koji se na autentičan način bavi sportskom tematikom iznutra, pruža čitatelju uvid u svu neizvjesnost sporta, tako da se štivo čita poput trilera sa sretnim završetkom, a mladim sportašima daje motiv da iz ponora mogu do trona – kazao je Kaleb.

Sanjinu Španoviću je inače ovo druga knjiga, a s prvijencem “Zeko – biografija Velimira Zajeca” koja je također izdana u nakladi “Studio Moderne” postavio je visoku ljestvicu očekivanja od čitatelja pruživši sjajno štivo o Dinamovoj legendi.

rovinjsko selo

Na Antonji odabrana najbolja vina i maslinova ulja Rovinjštine

pixabay solarni paneli sunčane elektrane

VRSAR: Općina sufinancira izradu glavnog projekta za solarnu elektranu. Javni poziv u tijeku