in

Na Antonji odabrana najbolja vina i maslinova ulja Rovinjštine

Viliam Lavižati

Na Antonji u Rovinjskom Selu održane su 33. Izložba vina i 21. izložba maslinovih ulja Rovinjštine. U sklopu natjecateljskog dijela koji se odnosi na fizikalno-kemijske i senzorne analize pristiglih uzoraka vina i maslinova ulja održano je proglašenje najuspješnijih proizvođača.

„Vjerovali smo u važnost čuvanja ove tradicije te smo nastavili s organizacijom manifestacije Antonja u Rovinjskom Selu na način da je ona dostupna svim posjetiteljima i izlagačima, ljubiteljima lokalnih okusa i mirisa vina i maslinovih ulja,“ izjavio je Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj.

Antonja 2024. donosi rezultate 21. Izložbe maslinovih ulja Rovinjštine. Ove je godine na ocijenjivanje predano i ocijenjeno 63 uzoraka maslinovog ulja. Zlatnom medaljom nagrađeno je 25 ulja, a srebrnom medaljom 11 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je 9 ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Posebno se ističu prva 3 ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su ulja Aleksandra Rajića, Rina Brajnovića i OPG Scarpagranda. Šampionsku zlatnu titulu ove godine osvojio je Aleksandar Rajić, s ukupno 93 boda.              

Aleksandar Rajić

Vina Rovinjštine 2024. godine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivedu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptički (senzorno) ocijenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljeno 43 uzorka vina: 18 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – bijela vina, zatim 5 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – crna vina, 9 uzoraka u kategoriji Proizvođači hobisti – bijela vina i Proizvođači hobisti – crna vina ukupno 10 uzorka. U kategoriji Profesionalnih proizvođača za bijela vina prvu nagradu s ukupno 87,33 bodova za Malvaziju istarsku berbe 2023. dobio je Viliam Lavižati te tako osvojio šampionsku medalju s najviše bodova u kategoriji. U kategoriji Profesionalnih prozvođača crnih vina zlatnu šampionsku medalju dobio je P.O. Vivoda s ukupno 84 bodova za Teran.

U kategoriji Proizvođača hobista za bijela vina najviše bodova i zlatnu medalju dobila je Malvazija istarska od Davora Iskre, a u istoj skupini hobista u kategoriji za crna vina najviše bodova osvojio je Ivan Udovič za crno miješano vino.

Ivan Udović

Kristijan Damijanić uputio je svim sudionicima ovogodišnje Antonje najsrdačnije čestitke te se zahvalio na uloženom trudu i znanju koji su rezultirali visoko kvalitetnim proizvodima. Posebne čestitke uputio je šampionima u svim kategorijama. Zabavljali su ih Lucky Band i Mauro Staraj & La Banda.

Posebne zahvale uputili su Gradu Rovinj, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici grada Rovinja te brojnim sponzorima koji su manifestaciju podržali i ove godine.

Rezultati ocijenjivanja maslinovih ulja i vina objavljeni su na službenim mrežnim stranicama udruge www.agrorovinj.hr.

nogomet pixabay

NK Funtana – Redove pojačao Marin Romić. Pripreme startale, a uskoro ih čeka i utakmica u susjednoj državi

Foto Sanjin Španović - PR

U Istri promocija knjige o velikom uspjehu u Portugalu: Rukometni triler godine kreće na turneju iz Pule