in

“Kraljice šoka” u Poreču družile se s navijačima i dijelile ulaznice

Porečke rukometašice i hrvatske reprezentativke u Poreču - foto Hrvatski rukometni savez

U zadnjoj i odlučujućoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Europsko prvenstvo, hrvatska ženska seniorska reprezentacija igrat će protiv Češke. Dvoboj je na rasporedu sutra, 24. travnja, s početkom u 18 sati. Domaćin je porečka dvorana Žatika, a prijenos na HRT 2Arena Sport 2 televiziji.

Porečke rukometašice i hrvatske reprezentativke u Poreču - foto Hrvatski rukometni savez
Porečke rukometašice i hrvatske reprezentativke u Poreču – foto Hrvatski rukometni savez


Uoči sutrašnje utakmice, danas je u Poreču održano kratko druženje hrvatske reprezentacije s navijačima, među kojima su bile i igračice Rukometnog kluba Poreč. Uz obveznu kavicu, fotografiranje, razgovor s medijima te gradonačelnika Lorisa Peršurića koji ih je došao pozdraviti i poželjeti im puno uspjeha, podijelile su i nešto karata za susret s Češkom. Ukratko, bio je to jedan lijepo proveden dio dana, izvan dvorane i hotela, na zraku, uz more.

Podsjetimo, Hrvatsku žensku seniorsku reprezentaciju sutra čeka najvažniji susret kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se potkraj godine igrati u Sloveniji, Crnoj Gori i Sj. Makedoniji. Čeka je susret s Češkom u kojem samo pobjeda donosi odlazak na novo veliko natjecanje. Matematika će doduše reći da postoji i opcija ako osvojimo bod, ali tada više ne bi sami odlučivali o svojoj sudbini, već bi trebali pomoć drugih. A nikada nije ugodno i lako čekati.  Zato će ekipa koju vodi Nenad Šoštarić, premda silno oslabljena morati zapeti, kako se to popularno kaže „iz petnih žila“ u porečkoj Žatici i dati posljednji atom snage da stigne do pobjede koja joj jamči odlazak na 12. europsku smotru.

Tri dana nakon dolaska iz Graza, reprezentacija je maksimalno iskoristila za oporavak od teškog susreta s Ukrajinom, ali i detaljnu analizu Češke. Na listi onih koje su ozlijeđene i upitne: Larissa KalausTea Pijević, Katarina Ježić, Ivana Dežić, Tena Petika, Gabrijela Bartulović, sada je pridodana i Dora Krsnik. Ona je prilikom jednog pada u Grazu dobila ozbiljan udarac. Snimanje u Rijeci pokazalo je da ima ozbiljne kontuzije. A Dora je „obrambena lavica„ i jako će nam nedostajati ukoliko ne bude mogla igrati.

Inače, češka reprezentacija je u hotel Diamant stigla kasno sinoć. Podsjećamo, ta reprezentacija prije tri dana pobijedila je Francusku i sad se vratila u igru za EURO. Do sada je inače bila 7. puta na europskim prvenstvima. Najveći uspjeh su prva dva nastupa 1994. i 2002. godine kada su osvojile 8. mjesto. Na dva posljednja europska prvenstva pak, bile su 15. Već jako dugo vodi ih Jan Bašny. U toj ekipi dvije su rukometašice članice europskog prvaka Kristiansand Vipers, odnosno suigračice naše Ane Debelić. Riječ je o Marketi Jerabkovoj (26. godina, 174 cm), lijevoj vanjskoj igračici. U Ligi prvakinja ove sezone zabila je 48 pogodaka. Druga je desno krilo Jana Knedlikova (32. godine, 168 cm) koja je osvojila čak četiri Lige prvakinja u karijeri s Gyorom. Ove sezone u LP  postigla je 44 pogotka. Na lijevom krilu je pak Veronika Mala (27. godina, 170 cm), od 2021. godine  članica njemačkog top sastava SG BBM Bietingheima. Češka ima i odličnu vratarku Petru Kudlačkovu koja brani u francuskom Dijonu. I da ne nabrajamo dalje. Riječ je o jednoj izuzetno jakoj ekipi.

U prvom susretu s Češkom u Zlinu Hrvatska je pobijedila 26:24. Tea Pijević imala je čak 15 obrana. Po šest pogodaka dale su Dora Krsnik i Valentina Blažević. Kod češke daleko najbolja Marketa Jerabkova s čak 11 pogodaka.

Hrvatska je do sada bila je na 11. europskih prvenstava. Bronca iz 2020. godine još uvijek sjaji poput zlata. I nema sumnje da će naše rukometašice sve napraviti što je u njihovoj moći da odu u Sloveniju, Crnu Goru ili Sj. Makedoniju i brane tu medalju. Susret s Češkom naša je 60. utakmica u kvalifikacijama za europske prvenstva. Nadajmo se da će biti i 40 pobjeda.

Izvor – Hrvatski rukometni savez

Foto Poljoprivredna udruga Vitis Kaštelir

U Pazinu se odvija AgroTerra Istra 2022. – Prvi međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva

Ilustracija Pixabay voda špina

Bez vode 25. travnja dio Višnjana