in

Krenuo COVID-bus: Promoviraju ga Beroš i Capak

Foto Vlada RH

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u ponedjeljak su promovirali cijepljenje covid-autobusima te istaknuli važnost visoke cijepljenosti za turističku sezonu, ali i kao pripremu za jesenski novi val pandemije.

U Hrvatskoj je cijepljeno nešto više od 40 posto odraslog stanovništva, no u zemlji je detektiran i novi opasni delta soj tako da opuštanja nema, poručio je Capak u mjestu Stari Gradac u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je danas krenuo prvi covid-autobus prema ruralnim naseljima. 

Početak rada covid-buseva Capak je ocijenio važnim trenutkom s obzirom na smanjivanje interesa za cijepljenje.

Ovim  inovativnim oblikom timovi autobusom dolaze do kućnog praga stanovništva u manjim mjestima. Covid-busevi će, po unaprijed dogovorenom redu, obilaziti područja županija i biti određeno vrijeme u manjim mjestima.

“Idemo prema zajednici. Ovaj autobus koji će obići ruralna područja prvi je dokaz da će se cijepljenje učiniti dostupnijim onima koji su se možda dvoumili bi li putovali u Viroviticu, a sada se imaju priliku cijepiti na licu mjesta, u blizini svojih domova”, rekao je Capak na promociji covid-autobusa.

I dalje se držati mjera

Zbog smanjivanja interesa za cijepljenje, s jedne se strane pojačava medijska kampanja, a s druge strane županijski zavodi za javno zdravstvo i domovi zdravlja organiziraju javne pozive da se može doći cijepiti tko god želi u bilo koje vrijeme.

Istaknuo je i da će se cijepljenje stimulirati kroz tzv. digitalne covid potvrde kojima će se dokazivati preboljenje, cijepljenje ili testiranje (negativan test). Te potvrde moći će se koristiti šest mjeseci i s njima dolaziti na različita kulturna, sportska i druga događanja bez klasičnih epidemioloških mjera.

Sadašnji epidemiološki trenutak, tvrdi Capak, dobar je te podsjeća kako smo prošle godine u ovo doba  imali puno manje brojke nego što ih imamo sada.

Na početku lipnja bili smo na nuli, ove godine ne možemo doći do nule, imamo te nove varijante, napomenuo je dodavši kako je u Hrvatskoj detektiran indijski ili delta soj koji je opasniji i brže se širi.

“Trebamo se i dalje držati mjera kako bismo spremni dočekali turističku sezonu, proveli mirno ljeto i postigli što veću cijepljenost tako da na jesen krećemo u povoljniju situaciju u odnosu na novi val o kojemu sad već svi pričaju”, poručio je Capak.

Poruka sigurnosti

I ministar Beroš istaknuo je da se  idejom covid-buseva željelo naglasiti važnost cijepljenja. “Sada smo u neobično izazovnoj situaciji uoči sezone, a u svijetu ima i novih sojeva. Želimo biti promišljeni, sigurni i odaslati poruku sigurnosti svima pa tako i našim gostima. Cijepljenje je najbolje što možemo učiniti u ovom trenutku. Promocija cijepljenja je promocija zdravlja i sigurne budućnosti”, poručio je ministar.

Cijepljenja putem covid-busa u Virovitičko-podravskoj županiji provodit će se od 14. do 18 lipnja, a danas je na redu šest mjesta: Stari Gradac, Otrovanec, Velika Črešnjevica, Turnašica, Špišić Bukovica i Bušetina.

Izvor: Vlada RH

POREČ: Pregršt medalja za male atletičare kluba Maximvs

Porečki jedriličari izvrsni u Rijeci – Simon Starić i David Nicoletti ukupni pobjednici