in

LA MULA DE PARENZO poziva: Prošetajte kroz povijest uz najpoznatiju Porečanku

Foto Grad Poreč

Svi zainteresirani sutra, na Štefanje, 26.12.2022. mogu krenuti u interpretativnu šetnju kroz porečku povijest, uz najpopularniju sugrađanku iz pjesme La mula de Parenzo. Tko želi ovaj blagdan provesti u šetnji gradom i naučiti nešto novo može doći sutra u 11 sati ispred Centra za posjetitelje La mula de Parenzo smještenog na Trgu slobode u Poreču i naučiti puno toga o istoimenoj neslužbenoj himni grada i još puno zanimljivosti.

Tako će se, uz interpretaciju popularne glumačke družine iz pulskog Teatra Naranča svi zainteresirani imati se prilike upoznati s pjesmom La mula de Parenzo, ali i sa zanimljivim događajima i osobama prošlosti Poreča unatrag stotinu i više godina. O povijesti će im pričati likovi starog ribara, prodavača ribe, trgovkinje, pa čak i poznati američki pisac Ernest Hemingway. U sklopu šetnje zaustavit će se na raznim punktovima od Sjeverne kule, do Trga Marafor, gradske rive, Ribarskog trga i nazad do Centra La mula de Parenzo.

Inače, Centar za posjetitelje La mula de Parenzo djeluje od kraja studenog prošle godine. Oprema i uređenje Centra za posjetitelje u potpunosti su financirani EU sredstvima. Ovaj projekt Grada Poreča-Parenzo je temeljen na motivima istoimene pjesme, globalno poznate i vrlo bliske ne samo Porečanima, nego i puno široj publici, a ima za cilj prikazati razvoj porečkog gospodarstva i ribarstva u desetljećima oko nastanka pjesme, kao i društvenog života toga doba. Posebna pozornost dana je obradi tematike porečke Peškere, ribarstva i marikulture, a sve na način koji povijesno zanimljive činjenice interpretira na suvremen način. Tako će posjetitelji imati prilike doznati tko je bila la mula de Parenzo, zašto je važna za grad i druge detalje iz povijesti Poreča s početka 20. stoljeća, uz fotografije, infografike, stare predmete, i multimedijalna interaktivna pomagala, priopćeno je iz Grada Poreča.

Foto Turistička zajednica općine Marčana

KAŠTEL U RAKLJU: Gospodar zaljeva bio je miraz grofice Elizabete Goričke

Foto HDLU Istre

Otvorena Revijalna izložba članova HDLU-a Istre