in

MARČANA ima prvi put svog predstavnika u “maslinarskoj bibliji” FLOS OLEI – OPG Memento Morisa Vareška

U najnovijem izdanju najutjecajnijeg svjetskog vodiča za vrhunska maslinova ulja Flos Olei. Istra je ponovno, šestu godinu zaredom, proglašena najkvalitetnijom maslinarskom regijom svijeta.

Flos Olei je najutjecajniji svjetski vodič za vrhunska maslinova ulja, a istarska ulja već su godinama među najboljima. U novom izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 79 ulja s područja Hrvatske od kojih je 77 iz Istre te 1 s otoka Krka i 1 iz Dalmacije.

U Flos Olei ove je godine prvi put uvršten i jedan proizvođač s jugoistoka Istre, točnije iz Krnice u Općini Marčana. Radi se o OPG-u Memento Morisa Vareška.

-Jako smo ponosni što smo ove godine po prvi put uvršteni u najprestižniji vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja na svijetu Flos Olei 2021. s našom kupažom Aurora kao jedni od 71 uljara iz Istre. Aurora je kupaža 5 autohtonih istarskih sorti (Karbonaca, Moražola, Istarska Buža, Istarska Bilica i Rožinjola). Obrađujemo nešto malo više od 3 hektara maslina i 6 hektara vinograda. Svi su naši proizvodi ekološki certificirani, a bavimo se isključivo ekološkom poljoprivredom, rekao nam je Moris Vareško.

Dodao je da se ovim putem želi zahvaliti Turističkoj zajednici općine Marčana te Općini Marčana na čelu s načelnikom Predragom Pliškom koji im, kad god je moguće, izlaze u susret i

podržavaju sve poljoprivrednike iz općine.

Uspjeh istarskih maslinara koji su ponovno najbolji na svijetu prema Flos Oleiu zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije. Naime, ekstra djevičansko maslinovo ulje glavni je dodatak jelima i osnovni prehrambeni proizvod mediteranske prehrane, a cijenjen je gotovo svugdje u svijetu zbog svojih organoleptičkih i ljekovitih svojstava.

VRSAR: Prijavite se na predavanje Korada Korlevića “LIM, KONTIJA, ZVIJEZDE I ZBILJA”

Rastemo: Istra u srijedu ima 17 novozaraženih – Među njima nogometaš, djelatnici bolnice i Zavoda za javno zdravstvo…