in

MARČANA: Laureati smotre vina i ulja Moris Vareško, Dorijano Šegota i Davidu Dikoviću

U nedjelju, 24. travnja, u sportskoj dvorani u Krnici održana je 3. Smotra vina i maslinovog ulja Općine Marčana. Nakon pandemijske pauze, ovogodišnja je Smotra prostrla put manifestacijama na području općine Marčana. Općinski načelnik Predrag Pliško zahvalio se svim izlagačima i onima koji su dostavili uzorke svojih vina i ulja na analizu te izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima koji su pokazali koliko kvalitetnih uljara i maslinara ima na području Općine.

Zadovoljni svakako mogu biti i uljari i maslinari, kako oni koji se više iz „hobija“ bave proizvodnjom, tako i profesionalci koji su dobili same riječi hvale renomiranih stručnjaka oleologa, Edija Družetića i sommeliera Emila Perdeca.

Turistička zajednica Općine Marčana također izražava zadovoljstvo ovogodišnjom Smotrom koja se odvila uz suradnju izlagača i proizvođača vina i ulja, stručnjaka oleologa i sommeliera, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč koji je izradio kemijsku analizu, zatim Mandalene d.o.o., DV Vrtuljak Marčana, KUD-a Mate Balota, DVD-a  Marčana, OŠ Vladimira Nazora iz Krnice, ali i svih mještana i ugostitelja Krnice i okolice.

Laureati ovogodišnje smotre, najbolji među odličnima, bili su Moris Vareško (OPG Memento Moris) za ekstra djevičansko maslinovo ulje berba 2021., koji se istaknuo i zlatnom medaljom za vina Merlot Šerđo iz 2018, dok je za vina trijumfirao Dorijano Šegota (OPG Šegota) za Merlot iz 2020.

Zlatne medalje za vina pripale su i Davidu Dikoviću (Vinarija Diković) za 3 sorte – malvaziju 2021., refošk 2021. i rose refošk 2021.

Nagrada za najboljeg hobistu smotre – srebrno priznanje za vino – pripala je Antonu Brausu za Cabernet Sauvignon iz 2021.

Među uljima su se zlatom istaknuli Tone Grubešić (OPG Grubešić) i Karlo Radolović. Oleolog Edi Družetić je pohvalio sve maslinare koji su predali svoje uzorke i pokazali koliko su kvalitetna istarska ulja, posebice ova s područja Općine Marčana.

Na Smotri su sudjelovala djeca DV Vrtuljak Marčana uz prigodnu pjesmu, ples i recitaciju, KUD Mate Balota iz Raklja s izvedbama „Cviće mi polje pokrilo“ i „Spod mi Raklja sela“ te Roko Vlačić učenik o.š. Vladimira Nazora koji je recitirao pjesmu „Jugo“ Mate Balote.

Posjetitelji su na smotri mogli degustirati nagrađivana vina s područja naše općine: Diković, Šegota, Memento Moris i Siljan.

Poreč: Prijavite se na utrku – Trči se za Centar za inkluziju

benzinska tar foto tanja kocijančić gužva

U ponoć poskupljuje gorivo