in

MARČANA ponosna na svoje maslinare: U Flos Oleiu i OPG Tone Grubešić iz Loborike

Već smo objavili da je Istra šestu godinu zaredom proglašena najkvalitetnijom maslinarskom regijom svijeta prema nedavno objavljenim rezultatima jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2021. Naime, čak 71 maslinar iz Istre proizveo je toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u novo, dvanaesto izdanje Flos Oleia.

Prošli smo tjedan pisali da je s područja Općine Marčana prvi put uvršten OPG Memento Morisa Vareška iz Krnice, a ovog puta predstavljamo i drugog s područja te općine koji je također uvršten u novo izdanje tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja – Flos Olei. Radi se o OPG-u Tone Grubešić iz Loborike. Podsjetimo, prvi koji je s područja Općine Marčana prijašnjih godina uvršten u Flos Olei bila je obitelj Vareško iz firme Dolija 08.

-Ponosni smo što smo uvršteni u ovaj prestižni svjetski vodič. Uzgajamo pet sorti – istarska bjelica, buža, leccino, pendolino i picholine. Ove godine smo na Flos olei uvršteni s istarskom bjelicom, istaknuo je Tone Grubešić.

OPG Grubešić obrađuje 1.300 maslina na 5 hektara površine.

Uspjeh istarskih maslinara koji su ponovno najbolji na svijetu prema Flos Oleiu zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije. Naime, ekstra djevičansko maslinovo ulje glavni je dodatak jelima i osnovni prehrambeni proizvod mediteranske prehrane, a cijenjen je gotovo svugdje u svijetu zbog svojih organoleptičkih i ljekovitih svojstava.

pojas auto mup policija

ROVINJ: Policija najavila prometnu akciju u utorak

Testiranje na Covid/Foto Grad Zagreb

Samoizolacija skraćena na 10 dana