in

Maša po starinski u Sv. Petru u Šumi baštini starocrkveno pučko i glagoljaško pjevanje

SV. PEtar u Šumi u nedjelju je bio domaćin 14. Maše po starinski koja je ove godine zbog okolnosti pandemije COVID-19 održana u sklopu glavne nedjeljne sv. mise u kojoj su sudjelovala tri zbora, a misu je predvodio župnik p. Mato Kolak.

Misa je bila u direktnom TV i radio prijenosu te je ovogodišnji program bio dostupan brojnim gledateljima i slušateljima HRT programa.

Supetarski župni zbor otpjevao je nekoliko starih supetarskih pjesama, a posebno je važno istaknuti stari supetarski pučki napjev „Svemožni Bože“ kao ulaznu pjesmu i dva stara napjeva „Zdravo Tijelo Isusovo“ i „Marijo Majko ljubljena“.

Vokalni sastav Solideo Gloria iz Pule pod vodstvom renomirane istarske orguljašice Elene Roce izveo je dijelove iz staroslavenske mise Albe Vidakovića.

-Naši stari prijatelji i tradicionalni sudionici Maše po starinski iz Kuda Radovin u zadarskoj nadbiskupiji predstavili su se svojim starocrkvenim i glagoljaškim napjevima. Ivica Dundović, voditelj KUD-a otpjevao je drugo čitanje po starinski. Maša po starinski je događaj od neizmjernog značaja za očuvanje starocrkvenog pučkog i glagoljaškog pjevanja koja se u izmijenjenim uvjetima nastavila i ove godine – i to uz podršku umjetničkih voditelja Bruna Krajcara i Ivice Dundovića te naših supetarskih glazbenih majstora manifestacije Nevena Turčinovića i Viktora Prenca. Pokrovitelji projekta od 2008. godine su naša Župa i Općina Sv. Petar u Šumi, saznali smo od načelnika Marija Bratulića.

Istrani kod ministrice Vučković: “Bojimo se za budućnost poljoprivrednog zemljišta”

Ministrica Vučković očekuje da će se rast cijena hrane smiriti do kraja godine