in

Istrani kod ministrice Vučković: “Bojimo se za budućnost poljoprivrednog zemljišta”

Foto Ministarstvo poljoprivrede

Održan sastanak s predstavnicima Istarske županije na temu parcelacije poljoprivrednog zemljišta: Izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu štite najvrjednije resurse

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Šimom Mršićem te posebnim savjetnikom Marijom Bratulićem, u nazočnosti saborskog zastupnika Antona Klimana, zamjenika župana Tulija Demetlika, gradonačelnika Grada Rovinja Marka Paliaga, gradonačelnika Vodnjana Edija Pastrovicchia, načelnika Općine Bale Edija Pastrovicchia te predstavnika Državne geodetske uprave i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, u utorak, 24. kolovoza 2021., u prostorijama Ministarstva poljoprivrede održala sastanak.

Predstavnici Istarske županije i jedinica lokalne samouprave iskazali su bojazan za budućnost poljoprivrednog zemljišta na njihovom administrativnom području, ali i u cijeloj Jadranskoj Hrvatskoj zbog postupaka parcelacije.

Zatražen je i dodatni nadzor, a saborski zastupnik Kliman naglasio je kako se treba poslati jasnija poruka o dodatnoj legalizaciji, a kao problem spomenuo je i građevinski otpad na šumskom zemljištu.

„Na današnjem sastanku Ministarstvo poljoprivrede prezentiralo je prijedlog dodatne zaštite i sprječavanja gubljenja visokovrijednog poljoprivrednog zemljišta u okviru Zakona o izmjenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je izrađen i upućen na mišljenja, a kojeg su podržali svi nazočni sudionici“, izjavila je ministrica poljoprivrede prethodno saslušavši sve prisutne na sastanku.

U vezi s dodatnim otvorenim pitanjima oko zaštite poljoprivrednog i šumskog resursa te s obzirom na ukazanu potrebu koordinacije između tijela državne uprave, dogovorena je izrada kontrolne liste svih propisa i ključnih odredbi koje uređuju ovu problematiku kako bi se olakšala provedba. Zaključno, Ministarstvo je izvijestilo o aktualnim radnjama na izradi Zakona o komasaciji i Nacionalnog programa komasacije.

S tržišta opozvan i maslac

Maša po starinski u Sv. Petru u Šumi baštini starocrkveno pučko i glagoljaško pjevanje