in

Medulinska ladonja predstavlja Hrvatsku u natjecanju za Europsko stablo 2021. godine!

Ladonja na medulinskoj placi predstavljat će Hrvatsku na natjecanju za Europsko stablo 2021. godine.

Općina Medulin prijavila je ovo po mnogočemu posebno i za život zajednice i mještane značajno stablo na natjecanje za Hrvatsko stablo 2020. godine, te je zahvaljujući mještanima, ali i stanovnicima Istre, prijateljima općine iz Hrvatske i inozemstva, u konkurenciji od osam finalista iz cijele zemlje „Najstarija Medulinka“ pobijedila. Tim je povodom jučer u toj općini održana konferencija za medije.

Pobjedom na natjecanju za Hrvatsko stablo 2020. godine, održanom u listopadu prošle godine, medulinska je kandidatkinja, nadišla lokalne i nacionalne okvire. Kao „Najstarija Medulinka – čokoladno stablo naših uspomena“ ponosno predstavlja Republiku Hrvatsku te se od 1. do 28. veljače, zajedno s još trinaest stabala iz zemalja diljem Europe, natječe za prestižnu titulu NAJ Europskog stabla godine.

„Najstarija Medulinka – ladonja s place“ jedino je stablo u međunarodnoj konkurenciji koje daje čokoladne plodove. Popularno znani kao „čokolatini“, ti plodovi ladonje dio su djetinjstva uspomena Medulinaca. Iz tog je razloga „Najstarija Medulinka“ u ovome natjecanju dobila dodatak svom nazivu, a to je „čokoladno stablo naših uspomena“. Sam postupak glasanja započeo je putem Internet stranice www.treeoftheyear.org u ponedjeljak 1. veljače 2021. godine u 00:00 sati i trajati će također do ponoći, 28. veljače 2021.

Razlika u odnosu na nacionalno natjecanje je ta da se glasati mora za dva stabla favorita, sa svake e-mail adrese. Može se dakle glasati s privatne ili poslovne e-mail adrese te pozvati ukućane, susjede, prijatelje, suradnike, poslovne partnere kao i rođake iz Amerike ili Australije da sudjeluju. U razdoblju od 22. do 28. veljače rezultati glasovanja bit će tajni. Pobjednik natjecanja bit će proglašen tijekom on-line ceremonije iz Bruxellesa 17. ožujka 2021. godine u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future.

Upute za glasovanje:

–           pristupiti stranici www.treeoftheyear.org;

–           odabrati dva kandidata i glasovati;

–           za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;

–           glas će biti uvažen tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu;

–           link putem kojega se može pristupiti stranici na hrvatskom jeziku je: https://treeoftheyear.org/CR.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine (European Tree of the Year) po prvi puta održano 2011., inspirirano popularnim festivalom Stabla godine koji se već duži niz godina organizira u Češkoj. Organizator europskog natjecanja je Environmental Partnership Association (EPA) u suradnji s European Landowners Organisation i Europskom komisijom. Natjecanje se ne usmjerava na ljepotu, veličinu ili dob stabala, već naglašava važnost pojedinih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, lokalnoj, nacionalnoj i europskoj, kroz priče koje svjedoče o prošlosti i povezanosti sa lokalnom zajednicom. Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije te promocija pojedinačnih stabala i njihovih priča. Svake se godine natjecanju priključuju stotine tisuća glasača diljem Europe i šire. U 10 dosadašnjih godina natjecanja sudjelovalo je više od 3,3 milijuna ljudi, što ga čini iznimno popularnim i od značaja za ciljeve koje želi postići. A Republika Hrvatska natjecanju se priključila 2017. godine kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja ispred Republike Hrvatske. Time je, u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, Javna ustanova postala organizatorom nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine, koje se prvi puta održalo 2018. godine. Prvi hrvatski kandidat za Europsko stablo 2018. godine bila je Azijska platana na trgu u Trstenom. Osvajanjem 7. mjesta potvrđeno je po prvi puta sudjelovanje Republike Hrvatske na međunarodnom natjecanju. Godine 2019. predstavnica Republike Hrvatske – Gupčeva lipa, zaštićeni spomenik prirode, osvojila je 11. mjesto, a 2020. godine, Zaljubljeni Ginko iz Daruvara na „europskom prvenstvu“ osvojio je impresivno 2. mjesto.

Izvor www.medulin.hr

MARIO BRATULIĆ, načelnik Sv. Petra u Šumi: Pred nama otvaranje sportskog centra, gradnja vodovoda i obnova ceste prema Pazinu

HAK: Moguća je poledica, magla smanjuje vidljivost