in

MARIO BRATULIĆ, načelnik Sv. Petra u Šumi: Pred nama otvaranje sportskog centra, gradnja vodovoda i obnova ceste prema Pazinu

Početak godine prilika je za razgovor s čelnicima općina i gradova o ostvarenim i planiranim projektima i investicijama. Općina Sv. Petar u Šumi pripremila je puno novosti, što je bio povod za razgovor s načelnikom dr.sc. Mariom Bratulićem.

  1. Kakav je utjecaj koronavirusa na poslovanje općine u zadnjih 10 mjeseci i općenito na život ljudi u Vašoj općini?
Kuća od kobasica

Pandemija izazvana virusom COVID-19 kroz koju svi u svijetu prolazimo imala je i utjecaj na poslovanje naše Općine. Odmah na početku prilagodili smo se svim epidemiološkim mjerama,  smanjeni su kontakti sa strankama, ali usprkos svemu nastojali smo normalo odrađivati sve zacrtane zadatke i projekte. U proljetnom valu nije bilo zaraženih stanovnika općine, a na jesen smo imali sličan trend kao i ostale istarske općine i gradovi.

2. Koje su investicije stopirane zbog korona-krize i koliko je to utjecalo na punjenje proračuna? Koje su investicije ipak odrađene usprkos koroni? Koji su se konkretno prihodi najviše smanjili? Jesu li davanja za socijalu i školstvo smanjena zbog toga? Tko je najviše trpio zbog manjih prihoda? Koliko ste smanjili plaće i jesu li još smanjene?

Unatoč pandemiji i svjetskoj krizi mi smo nastavili s realizacijom naših projekata koji su zacrtani još u 2019. godini. Zapravo je protekla godina bila iznimno uspješna. U godini iza nas završena je prva faza uređenja prve Hrvatske kuće od kobasica, a do kraja 2020. godine zgotovljeni su svi radovi na uređenju okoliša i opremanja Prve Hrvatske kuće od kobasica i Supetarskog doma, samo 15 mjeseci od početka prvih radova. U tijeku je priprema dokumentacije za tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole, a kroz nekoliko dana biti će gotovo i opremanje muzejsko galerijskog prostora. Izgrađen je kružni tok oko supetarske kalvarije, jedinstven u državi i asfaltirana županijska cesta prema Kanfanaru.  S uspjehom smo završili projekt klimatizacije nižih razreda osnovne škole i dječjeg vrtića, a do konca godine u potpunosti je rekonstruirana zgrada Hrvatske čitaonice izgrađene 1889. godine. Tijekom prošle godine započelo se s prvom fazom izgradnje novoga vodovoda u suradnji s Hrvatskim vodama i Istarskim vodovodom, rekonstruirali smo i asfaltirali oko 900 dužnih metara lokalnih nerazvrastanih cesta. Tijekom prošle godine izgradili smo i uredili sportski centar Gorinci i tri dječja parka. Prodajom četiri općinske parcele lokalnim poduzetnicima potaknuli smo razvoj poslovne zone Škripelj.

Projekti su se dijelom financirali iz europskih sredstava, kredita općine i drugih izvora. Opći porezni prihodi u prošloj godini su manji za 10% u odnosu na plan,  ali usprkos svemu nesmetano smo osigurali sufinanciranje predškolskog odgoja, demografskih mjera, školstvo i socijalu. Sredstva su sukladno odlukama stožera civilne zaštite zbog aktivnosti koje se nisu mogle održati umanjena udrugama za provođenje programa. Tijekom prošle godine nisu održane ni tradicionalne manifestacije koje su poznate diljem Hrvatske poput manifestacija S klobasicom u EU, Ljetnog noćnog sajma, Maše po starinski i Makinače po starinski. Mi smo mala općina sa samo tri zaposlene općine te smo lako izdržali pritisak krize, a s druge strane osigurali učinkovitost našega sustava.

3. Koliko iznosi novi proračun za 2021. i kako ste ga planirali u okolnostima korona-krize – koliko je manji od prošle godine i koja su vaša očekivanja vezano za njegovo punjenje?

Proračun za 2021. godinu planiran je u iznosu od 7.027.700 kuna. Nešto je manji od prošlogodišnjeg, a u njemu su uključeni investicijski projekati koji će se realizirati tijekom ove i slijedećih godina. Očekujem da će od proljeća pokrenuti brojni gospodarski procesi te da ćemo moći realizirati zacrtane programe i projekte.

4. Koje su glavne investicije koje planirate u ovoj godini? Je li nešto od prošle godine prebačeno u ovu zbog korone?

Proračun za 2021. godinu izrazito je socijalan, kao i ranijih godina, o čemu govore značajna izdvajanja za javne potrebe čime osiguravamo bolji životni standard svih naših mještana. Proračun je također i razvojan što se očituje u nastavku realizacije kapitalnih projekata te ulaganja u poslovnu i društvenu infrastrukturu. U ovoj godini ćemo tijekom veljače opremiti supetarski fitness centar, započinjemo s uređenjem Sportskog centra Sv. Petar u Šumi u sklopu kojega će biti nacionalni centar pljočkanja, igralište s umjetnom travom, skate park, dječji park, vanjski fitness i dva parkirališta, a postavit će se i kontejnerske svlačionice za potrebe NK Puris. Nastavljamo s asfaltiranjem nerazvrstanih cesta i uređenjem parkirališta. U skladu s godišnjim  planom Istarskog vodovoda i Istarskog vodovoda nastavlja se druga faza izgradnje supetarskog vodovoda, a uz taj projekt nastojat ćemo rekonstruirati županijsku cestu prema Pazinu. Kroz naše tradicionalne manifestacije doprinijet ćemo daljnjem podizanju vrijednosti Općine Sv. Petar u Šumi kao turističke i gastro destinacije. Nadalje ove godine krećemo s izradom nove strategije za razdoblje 2021. do 2027. godine te očekujemo da će se svi mještani aktivno uključiti u njenu izradu.

5. Koje su olakšice za poduzetnike dane u prošloj godini, te imate li u ovoj godini u planu na neki način pomoći lokalnim poduzetnicima pogođenim korona-krizom? Ima li kakvih olakšica i za ostale građane?

Prošle su godine olakšice bile u vidu potpunog ili djelomičnog oslobođenja plaćanja zakupa poslovnih prostora, kao i javnih površina. U 2021. godini planiramo pomoći u skladu s mogućnostima, te ćemo pripremiti program poticanja našim OPG-ima koji će pod posebnim uvjetima sudjelovati na sajmovima koje organizira općina. Kao i prošle godine, najveći dio potpora i pomoći očekuje se od naše Vlade i ministarstava.

6. Koja su Vaša očekivanja za ovu godinu – općenito za turističku sezonu, ali i ostalih djelatnosti? Hoće li dolazak cjepiva po Vašem mišljenju ipak omogućiti kakav takav oporavak?

Nadamo se da će ovogodišnja sezona biti bolja iako su supetarski iznajmljivači i prošle godine ostvarili solidan turistički rezultat usprkos korona krizi. Vjerujem da će mjere koje su sada na snazi polučiti odlične rezultate te da ćemo u sezonu koja je pred nama zaploviti punim jedrima.

Nakon popuštanja mjera,  u svibnju ćemo organizirati proljetni sajam „S klobasicom u EU“, a tijekom ljeta svaki tjedan organizirat ćemo u Kući od kobasica večeri tradicionalnih proizvoda, ljetni sajam, smotru folklora i Mašu po starinski. Vjerujemo u pobjedu nad koronom i ponovno pokretanje turističkih aktivnosti, gospodarstva, manifestacija i društvenog života.

Capak poduzetnicima: Suzdržite se od prosvjeda. U nekim zemljama je policijski sat

Medulinska ladonja predstavlja Hrvatsku u natjecanju za Europsko stablo 2021. godine!