in

Na današnji dan ali 1931. godine u Buzetu je nađen prvi tartuf

Na dan 11. prosinca 1931. godine u Buzetu je pronađen prvi tartuf, i to 220 metara od hotela Fortuna, piše portal Istragram.hr.

Massimo Sella je pronašao tartuf od pola kilograma. Profesor Sella rođen je 29. svibnja 1886.godine u Bielli a umro je prije 60 godina, 4. rujna 1959. godine. U Rimu je završio prirodne znanosti. Posvetio se izučavanju bakteriologije i epidemije a posebno borbi protiv dizenterije i malarije. 1924. godine je postao ravnatelj rovinjskog Instituta za istraživanje mora.

Pratio je migracije jegulja i tune, istraživao podzemne tokove i najvažnije za ovaj projekt, utvrdio je razvojni ciklus istarskog bijelog tartufa, i označio nalazišta istarskih tartufa. Istru je trajno zadužio uspješnom borbom protiv autohtone malarije naseljavanjem gambuzije u vodospreme diljem Istre.

Bio je sportaš, svirao je klavir, priređivao je vlastite izložbe fotografija, obrazovanje mu je bilo iznimno široko a bavio se i dijalektologijom. Nekoliko vrsta morskih životinja je nazvano po njemu. Iza sebe je ostavio veliki arhiv. O tome danas brine posebna fondacija. Profesor Sella je svojim bilješkama, zapisima trajno potvrdio ono što danas koristimo javno. Buzet je grad tartufa. Jedini grad tartufa u Hrvatskoj, objavio je Istragram.hr njemu u čast.

MARČANA: Mandalena očistila Kalavojnu

Kako su im posredstvom e-maila ukrali skoro 125.000 kuna