in

Na kanfanarskoj JAKOVLJI oboren rekord: Vol Sarožin iz Sv. Lovreča najteži ikad

Jakovlja u Kanfanaru 2022. - Foto Aleta Brattoni

Najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih pučkih fešta Istre, Jakovlja, održala se sinoć, 30. srpnja, na kanfanarskom sajmištu u svom jubilarnom 32. izdanju. Na tradicionalnoj smotri volova odabrani su oni najljepši, najteži i najposlušniji. 

Najteži vol Sarožin - Jakovlja Kanfanar 2022. - Foto STUDIO11IDEA
Najteži vol Sarožin – Jakovlja Kanfanar 2022. – Foto STUDIO11IDEA

Jakovlja je najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih fešti u Istri koja je sama za sebe priča o spašavanju ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda. Procjenjuje se da danas imamo samo oko 2.000 grla istarskog goveda, od čega je istarskih volova (kastrati bika istarskog goveda) preostalo manje od 30!

Na smotri je  sudjelovalo 20 volova i 13 uzgajivača s područja cijele Istre, među kojima je, po kriterijima od davnina, tročlana stručna komisija ocjenjivala kvalitete svakog pojedinog boškarina. Tako se pažnja obraćala između ostaloga i na izgled rogova i tijela, stabilnost hoda, dužinu repa, ravninu leđa, pa i boju dlake. 

Jakovlja u Kanfanaru 2022. - Foto Aleta Brattoni
Jakovlja u Kanfanaru 2022. – Foto Aleta Brattoni

Ove je godine oboren rekord, naime u kategoriji najtežeg vola ove je godine proglašen boškarin od čak 1421 kilograma, čiji je uzgajivač Mario Udovičić iz sela Gospodi kod Sv. Lovreča. Najljepši je prošlogodišnji najposlušniji vol Bakin uzgajivača Emila Rojnića iz sela Orihi kod Barbana, a najveću disciplinu pokazao je bakin Moro Alda Štifanića iz Višnjana kao najposlušniji na smotri.

Ove su životinje nekada bile glavni oslonac svake obitelji u istarskim selima koje su im pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva. Danas su simbol Istre, a za očuvanje tradicije i uspomena za koje se brine 15-tak uzgajivača, priopćeno je iz TZ-a Kanfanar.

Susret na Rušnjaku 31.07.2022. - Foto Grad Poreč

Na Rušnjaku održano tradicionalno druženje boraca i građana

Foto Vatrogasci Umag - Nesreća kod Umaga

UMAG: Pijani vozač uletio u kružni tok i udario u nogostup, stablo i masline