in

NAGRADE ZA ECO I SMART CITY: Pazin, Koprivnica i Rijeka ‘najpametniji’ gradovi u zemlji

Foto Gradonačelnik.hr

Pazin, Koprivnica i Rijeka ‘najpametniji’ su gradovi u zemlji, a Križevci su najnapredniji grad na polju zaštite okoliša i održivog razvoja. Proglašenjem najboljih gradova u Smart-city i Eco-city kategoriji, održanom danas u Zagrebu u posebnim, s epidemiološkim mjerama usklađenim uvjetima, završen je naš ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojeg organiziramo u suradnji sa Jutarnjim listom, agencijom Ipsos, te konzultantskom tvrtkom Apsolon.

Za razliku od prethodnih godina kada smo i Smart i Eco city nagrade dodjeljivali temeljem prijavljenih projekata gradova, ove smo godine, pobjednike u Smart-city kategoriji birali po posebnoj metodologiji koju je osmislila tvrtka Apsolon, a umjesto samo jedne nagrade birali smo najbolje gradove u tri kategorije- veliki, srednji i mali grad. Za titulu su se u finalu, podsjetimo, borili još i Dubrovnik, Karlovac, Pula i Zagreb, Zaprešić, Ivanić Grad, Labin i Poreč, a među malim gradovima Donji Miholjac, Krk, Pregrada i Supetar.

Pazin – najveća digitalna spremnost uprave i najveće izdvajanje za obrazovanje

‘Iznimno sam ponosan na nagradu. Prije godinu dana, kada smo u Šibeniku osvojili nagradu za najbolji grad na području demografije i obrazovanja, najavili smo da ćemo se kandidirati i za smart-city jer cijela naša gradska uprava radi na održivim projektima, a smrt-city je održivi projekt. Misao vodilja nam je da postignemo što veću transparentnost i što veću kvalitetu života za naše građane – od pametne rasvjete, parkirnih mjesta, brzog interneta…’, kazao je gradonačelnik Pazina Renato Krulčić najavljujući kako će do kraja ove godine čak 80 posto stanovnika ruralnih područja Grada Pazina imati brzi Internet.

Ova nagrada potvrđuje, kaže Krulčić, da Grad Pazin sustavno i dobro obavlja svoj posao i da se poduzetnost i  trud itekako isplate.

‘Grad Pazin uočio je važnost pametnog razvoja još 2018. godine kada je izborio naslov ‘najpametnijeg grada’ u istraživanju zagrebačkog Ekonomskog instituta.
Entuzijazam ove gradske uprave za smartcity rješenja i projekte proizlazi iz želje da našim sugrađanima omogućimo transparentnu gradsku upravu, kvalitetniji i jednostavniji život, naglasio je gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić. Od većih smartcity projekata svakako bismo izdvojili kompletnu modernizaciju javne rasvjete s energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima s GPRS tehnologijom, početak izgradnje širokopojasnog Interneta u sklopu projekta RUNE,  izgradnju i opremanje Poduzetničkog inkubatora PazinUP, postavljanje stanice za iznajmljivanje eklektičkih bicikla, izgradnju punioce za električna vozila te „pametno“ odlaganje otpada, čime se omogućuje korisnicima da putem smart korisničkih kartica i smart spremnika odlažu željenje količine otpada te izravno utječu na visinu mjesečnih računa.
Ono što nas očekuje u narednom razdoblju kako bismo dodatno osnažili pametni razvoj Grada jest izrada novog smart strateškog plana razvoja Grada Pazina te projekt uspostave sustava nadzora javnih površina u Pazinu kako bismo grad učinili još sigurnijim’, ističe Krulčić.

Grad Pazin osvojio je titulu najboljeg malog smart-city grada temeljem čitavog niza parametara i kriterija, među kojima je, za početak, činjenica da su jedan od još uvijek rijetkih gradovav koji ima strategiju razvoja pametnog grada. Tu su, nadalje, i najveći indeks digitalne spremnosti uprave, najveće izdvajanje za obrazovanje u kategoriji malih gradova – čak 52,69 posto proračuna, te najveći udio gradskog proračuna namijenjenog potporama za tvrtke koje se bave IKT-om, startup-ovima i inovacijama (1% proračuna). Prvo su mjesto malim gradovima osvojili i po udjelu energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima (100%), a u vrhu su i po udjelu zaposlenih u NKD područjima koja se odnose na IKT, kreativne industrije, istraživanje i razvoj u kategoriji malih gradova (2,8%), po broju potpornih institucija specijaliziranih za IKT, start-upi, inovacije i održivi razvoj u kategoriji malih gradova, visokoobrazovanog stanovništva (VŠS, VSS i doktori znanosti) u kategoriji malih gradova (14,75%)  te postotku proračuna koji se izdvaja za obrazovanje odraslih i cjeloživotno obrazovanje u kategoriji malih gradova (1% proračuna).

Pazin je u samom vrhu, na drugom mjestu, i po broju  učitelja informatike zaposlenih u OŠ  na području grada PER CAPITA u kategoriji malih gradova (5 učitelja), po udjelu parkirnih mjesta  na području grada obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga u kategoriji malih gradova (100%), te po broju putnika u javnom gradskom i prigradskom prometu na području grada u 2019. godini PER CAPITA u kategoriji malih gradova (96 putnika po stanovniku). U vrhu su, nadalje, i po udjelu  biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica u kategoriji malih gradova (15%),  kWh energije koje grad godišnje proizvede iz obnovljivih izvora energija (iz postrojenja i izvora kojima upravlja Grad i gradske tvrtke i institucije) te po stopi  odvojeno sakupljenog otpada u kategoriji malih gradova (9,3%) .

Izvor Gradonačelnik.hr

Nacionalni stožer: Imamo 2.323 nova slučaja, umrlo 47 osoba

Djeca ispunila porečko kazalište – odigrane predstave u sklopu EU projekta „Volim zdravo, volim ribu“ i „More na pjatu“