in

Djeca ispunila porečko kazalište – odigrane predstave u sklopu EU projekta „Volim zdravo, volim ribu“ i „More na pjatu“

Grad Poreč u suradnji s gradskim dječjim vrtićima Radost i Paperino, provodi EU projekte „Volim zdravo, volim ribu“ i „More na pjatu“, s ciljem poticanja povećane potrošnje ribe u predškolskim ustanovama, i to kroz nabavu opreme, edukacije i predstave.

Nakon što su već ranije ovog mjeseca održane prve radionice za djecu i predavanja za roditelje, s ciljem da rado jedu ribu kako u vrtiću tako i kod kuće, na red je došao i poklon za vrtićarce – dječja kazališta predstava „Dobre navike“ Teatra Naranača. Tijekom ponedjeljka i utorka, više od 200 djece pogledalo je predstavu, i to kroz čak pet prikazivanja kako bi se zadovoljile sve epidemiološke mjere.

Predstava je kroz zanimljivu priču u djeci pobudila interes, potaknula maštu i na svojevrstan način promijenila pogled na neke od namjernica koje su do tada bile “nezanimljive” kada bi se našle na tanjuru

U predstavi, Teo je sasvim običan dječak koji kao i većina njegovih vršnjaka ne voli ribu i morske plodove, ne voli povrće, ne voli voće, ali zato bombone i čokolade tamani svakom prilikom. Da mu roditelji dopuste, samo bi mu slatkiši bili na dnevnom meniju. No jednoga dana Teo je spoznao nešto što do tada nije shvaćao. Ta neobična spoznaja uvelike će promijeniti i usmjeriti puno njegovih budućih odluka u životu, i biti će zaslužna za puno “dobrih navika” koje će ponijeti sa sobom kroz život.

Interakcija, smijeh i veselje pokazali su da su djeca uživala u predstavi, dok je Luka iz DV Radost prokomentirao kako on i inače voli ribu, jer će od nje biti veći, zdraviji i jači, a Ela se nadovezala kako je važno jesti svega pomalo, samo su neki od doživljaja djece nakon predstave.

Osim edukativnih sadržaja, te netom završenih kazališnih predstava, projektom je osigurana i nabavka opreme za vrtiće poput parno-konvekcijske pećnice ili rashladnih uređaja koji će doprinijeti kvalitetnijem skladištenju prerađenih proizvoda ribarstva i akvakulture ili zamrznutih proizvoda i pripremi svježe ribe, smanjiti vrijeme pripreme te osigurati kraći put svježe namirnice od mora do stola i tako stvoriti preduvjete za uvođenje dodatnih obroka na bazi ribe, odnosno povećati potrošnju ribe u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Vrtićima su za projekte “Volim zdravo, volim ribu” i “More na pjatu” dodijeljena sredstva u iznosu ukupnom iznosu od 162.257 kuna, a sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

NAGRADE ZA ECO I SMART CITY: Pazin, Koprivnica i Rijeka ‘najpametniji’ gradovi u zemlji

U SRIJEDU prometna akcija kontrole tehničke ispravnosti vozila