in

Nagrade za naj-gradove: ROVINJ najbolji za život, Labin prvi u jednoj, a Poreč finalist u nekoliko kategorija

Foto FB Marko Paliaga

Najbolji gradovi za gospodarstvo su Mali Lošinj, Sveta Nedjelja i Samobor, za demografiju i obrazovanje Cres, Labin i Velika Gorica, a najbolji gradovi za život su Krk, Rovinj i Varaždin. Virovitica je i ove godine ‘šampion EU fondova’, a grad koji je napravio najveći napredak na polju kvalitete života je Grad Križevci

Čak šest gradova – Krk, Rovinj, Cres, Labin, Sveta Nedjelja i Virovitica, uspjelo je u ovogodišnjem izboru obraniti titulu najboljega, a najveći uspjeh i ove je godine ostvario Grad Sveta Nedjelja kojemu je ovo četvrta uzastopna pobjeda i naslov najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo u zemlji. Uz to, ušli su u samo finale i u kategoriji svih kategorija – kvaliteti života.

Svečanim proglašenjem i podjelom plaketa pobjednicima u četvrtak je Novom Vinodolskom i službeno završen ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojega, četvrtu godinu zaredom, gradonačelnik.hr organizira u suradnji s Jutarnjim listom i Agencijom Ipsos.

Kao i prošle godine, i ove smo godine kategorije Smart i Eco City odvojili u zaseban izbor (natječaj za prijavu za Smart-city nagradu otvoren je do 25. listopada), ali smo zato uveli novu kategoriju – ‘najveći napredak’.

Temeljem niza brojčanih parametara i analize javno dostupnih službenih podataka najboljim gradovima za gospodarstvo u zemlji ove su godine proglašeni Mali Lošinj, Sveta Nedjelja i Samobor. Uz Cres i Labin, koji su po treći put proglašeni najboljim gradovima na području demografije i obrazovanja, ove godine po prvi put slavi i Grad Velika Gorica kojemu je ovo prvi naslov najboljega nakon što je protekle tri godine bio u samom finalu.

U ‘kategoriji svih kategorija’ – Kvaliteti života, Grad Krk trijumfirao je kao najbolji grad za život po treći put zaredom, Rovinj slavi drugu godinu zaredom, a titulu najboljeg u kategoriji velikih gradova ove je godine – nakon tri godine u finalu, osvojio Grad Varaždin.

U jedinstvenoj kategoriji ‘Šampion EU fondova’ i ove je, pak, godine, kao najbolji i najuspješniji na polju korištenja EU fondova trijumfirao Grad Virovitica.

I na kraju, ali ne manje važno, u našoj novoj kategoriji kojom mjerimo i uspoređujemo napredak kojega su gradovi u protekle četiri godine napravili na polju izdvajanja i ulaganja u kvalitetu života titulu najboljega osvojio je Grad Križevci.

Podsjetimo, u finale ovogodišnjeg izbora za najbolji grad plasirali su se: Krk, Hvar, Komiža, Varaždinske Toplice (mali grad, gospodarstvo), Rovinj, POreč, Umag, Dugo Selo (srednji grad, gospodarstvo), Varaždin, Pula, Krapina, Koprivnica (veliki grad, gospodarstvo), Krk, Buje, Novigrad, Komiža (mali grad, obrazovanje i demografija), Crikvenica, Poreč, Rovinj, Umag (srednji grad, obrazovanje i demografija), Čakovec, Pazin, Šibenik, Bjelovar (veliki grad, obrazovanje i demografija), Novigrad, Mali Lošinj, Supetar, Rab (mali grad, kvaliteta života), Zaprešić, Poreč, Sveta Nedelja, Labin (srednji grad, kvaliteta života), Zagreb, Čakovec, Samobor, Velika Gorica (veliki grad, kvaliteta života), Metković, Sinj, Klanjec, Sisak (najveći napredak), Beli Manastir, Petrinja, Rijeka, Zagreb (EU fondovi).  (Marija Pulić Drljača)

Najbolji županijski EU projekti: Dvostruki trijumf Karlovačke županije, najbolje EU projekte imaju i Dubrovačko-neretvanska, Vukovarsko-srijemska i Istarska županija

Nakon uvjerljive pobjede po izboru publike, Renew Heat Karlovačke županije u našem je izboru za Najbolji županijski EU projekt osvojio i najviše glasova stručnog žirija, te odnio pobjedu u kategoriji Doprinos poduzetništvu.

U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama pobjedu je odnio projekt BLUEMED Dubrovačko-neretvanske županije, projekt Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji pobijedio je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a projekt Key Q+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske Istarske županije u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

Izvor Gradonačelnik.hr – Foto Facebook gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga

Tko su bili finalisti, a tko je na kraju pobijedio po kategorijama

KATEGORIJA KVALITETA ŽIVOTA
MALI GRAD
Krk
Novigrad
Mali Lošinj
Supetar
Rab
SREDNJI GRAD
Rovinj
Zaprešić
Poreč
Sveta Nedelja
Labin
VELIKI GRAD
Varaždin
Zagreb
Čakovec
Samobor
Velika Gorica

KATEGORIJA NAJVEĆI NAPREDAK U KVALITETI ŽIVOTA
Križevci
Metković
Sinj
Klanjec
Sisak

KATEGORIJA GOSPODARSTVO
MALI GRAD
Mali Lošinj
Krk
Hvar
Komiža
Varaždinske Toplice
SREDNJI GRAD
Sveta Nedelja
Rovinj
Poreč
Umag
Dugo Selo
VELIKI GRAD
Samobor
Varaždin
Pula
Krapina
Koprivnica

KATEGORIJA OBRAZOVANJE I MLADI
MALI GRAD
Cres
Krk
Buje
Novigrad
Komiža
SREDNJI GRAD
Labin
Crikvenica
Poreč
Rovinj
Umag
VELIKI GRAD
Velika Gorica
Čakovec
Pazin
Šibenik
Bjelovar

KATEGORIJA – POVLAČENJE NOVCA IZ FONDOVA EU
Virovitica
Rijeka, Beli Manastir,
Zagreb, Petrinja

ljepotica i zvijer teatar naranča pula

“Ljepotica i zvijer” u subotu u Puli

pedoći dagnje

S tržišta povučene dagnje iz Istre zbog toksina