in

Natjecanje orača u Poreču – Najbolji opet Patrik Momić i Goran Pištan

Natjecanje u oranju u Poreču - Najbolji

Deseto jubilarno natjecanje u oranju održano je danas u Poreču, na poljoprivrednim površinama pored Instituta za poljoprivredu i turizam.

Svi zajedno na početku natjecanja - Foto Loris Peršurić Facebook
Svi zajedno na početku natjecanja – Foto Loris Peršurić Facebook

-Grad smo turizma, ali i grad poljoprivrede i ovakva događanja nam puno znače, jer čuvaju našu poljoprivrednu tradiciju, izjavio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić jutros na početku natjecanja.
Organizator je Udruga orača Istre na čelu s predsjednikom Aldom Štifanićem iz Višnjana, a osim natjecateljskog dijela, orače i posjetitelje dočekala je i bogata gastro ponuda, u kojoj su svoje proizvode izložili domaći proizvođači ulja, vina, pršuta i suhomesnatih proizvoda.
Traktoristi su se natjecali u dvije kategorije, ovisno o tome kakve su plugove koristili: u kategoriji plugova ravnjaka i u kategoriji plugova premetnjaka.


Kod ravnjaka prvo je mjesto osvojio Patrik Momić iz Tara, drugi je Igor Ferenac iz Vižinade, dok je Roberto Legović iz Nove Vasi osvojio treće mjesto.

Natjecanje u oranju u Poreču
Natjecanje u oranju u Poreču

U kategoriji premetnjaka prvi je Goran Pištan iz Poreča, drugi Stjepan Puhar iz Kanfanara, a treći Ivan Pilat iz Vižinade koji se natjecao s najvećim traktorom od 400 ks.


Stefano Brajko iz Buja i Matteo Terlević iz Seline kod Sv. Lovreča dobili su nagradu jer su sudjelovali s najvećim traktorima. Moreno Kocijančić je dobio nagradu jer je pokazao “da nešto more”, kao i Kadum s malim vrgnjom jer je također pokazao “ča moru veli traktori”. Svakako vrijedi primijetiti da su svi nagrađeni traktoristi mladi ljudi, mladi poljoprivrednici, neki od njih i sa višestrukim uspjesima iza sebe ne samo na županijskim već i na državnim natjecanjima u oranju, tako da generacijski prijenos vještina i umijeća u suvremenoj istarskoj poljoprivredi možemo smatrati vrlo uspješnim.

Natjecanje u oranju u Poreču – foto Loris Peršurić Facebook

Aldo Štifanić je rekao da je bilo sve dobro organizirano. Na otvaranju se zahvalio Institutu što je ustupio zemljište za ovo natjecanje i ukratko objasnio što će se događati. Svakom je od 11 orača koliko ih je sudjelovalo za obradu dodijeljena parcela od oko 600 četvornih metara, a suci tijekom rada orača s njihovim traktorima pazili su i ocjenjivali nekoliko parametara: otvaranje i ravnina prve brazde, uzajamno nalijeganje brazdi, izgled izorane površine, nešto što se zove „naor” i „razor” i slično. Na kraju je zaključio:
“Orači su svoje delo maksimalno napravili koliko su mogli, pobjednici idu drugo lito na državno natjecanje, ali ne znamo di će jušto biti. Ubuduće želim još više ljudi i traktora na natjecanju.”

Natjecanje u oranju u Poreču
Natjecanje u oranju u Poreču
Natjecanje u oranju u Poreču
Natjecanje u oranju u Poreču
Oranje u centru Poreča - Foto Bookaleta/Davor Šišović
Oranje u centru Poreča – Foto Bookaleta/Davor Šišović
Oranje u centru Poreča - Foto Bookaleta/Davor Šišović
Oranje u centru Poreča – Foto Bookaleta/Davor Šišović

Screenshot video DVD Hvar Facebook požar hvar 7.8.2022.

Veliki požar na Hvaru, poginuo čovjek. Vatra stigla do kuća

Foto TZ Novigrad

Google: 48 posto više pretraživanja smještaja u Hrvatskoj nego lani