in

Nevrijeme u Poreču otkrilo antički grob. Evo što su sve arheolozi našli u njemu

Foto © Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino, Poreč

Nevrijeme koje je snašlo zapadnu obalu Istre prethodnih tjedana uzrokovalo je pad nekoliko stabala i na širem porečkom području. Djelatnici Zavičajnog muzeja Poreštine obišli su teren na nekoliko lokacija kako bi utvrdili ima li mogućih arheoloških nalaza među korijenjem srušenih borova.

Foto: antički grob - © Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino, Poreč
Foto: antički grob – © Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Poreč

Prilikom obilaska terena na brežuljku u blizini Osnovne škole Poreč utvrdili su postojenje groba ritusa incineracije, tj. spaljivanja pokojnika, s predmetima koji se mogu preliminarno datirati u 1. st. U plitku, okruglu raku, iskopanu u živoj stijeni, bila je položena urna s pepelom i ostatcima kostiju pokojnika. Uz pokojnikove ostatke bili su položeni predmeti njemu važni za života, priloženi uz njega kao popudbina. Nažalost, korijenje borova poremetilo je i doslovce iščupalo predmete iz originalne pozicije te detaljniji opis i odnosi u grobu nisu mogli biti preciznije utvrđeni.

Još je 2006. godine sličan događaj, pad stabla, na svjetlo dana donio više ukopa ritusa inhumacije, polaganja tijela pokojnika u živoj stijeni iskopane rake, grobove koji su pripisani kasnoantičkom ili ranosrednjovjekovnom razdoblju. Svakako, ovaj nedavni događaj koji je otkrio postojanje grobova starijegrimskog horizonta, kao i onaj utvrđen 2006. godine, daju povod i obvezu arheolozima za daljnja istraživanja, saznajemo u porečkom muzeju.

Fotografije: Antički grob i dio arheoloških nalaza – © Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Poreč

Foto: antički grob - © Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino, Poreč
Foto: Nalazi u antičkom grobu – © Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Poreč

Foto TZ Kaštelir-Labinci

LJETO U KAŠTELIRU uz glazbu i domaće okuse: Turista ne nedostaje. TZ pripremila bogat program za sve gušte

Foto Klub ritmičmičko sportske gimnastike Poreč

Završen ljetni kamp porečkog Kluba ritmičmičko sportske gimnastike