in

LJETO U KAŠTELIRU uz glazbu i domaće okuse: Turista ne nedostaje. TZ pripremila bogat program za sve gušte

Na području Općine Kaštelir-Labinci do 31. srpnja ostvareno je 6.521 dolazaka i 51.552 noćenja, a trenutačno u Kašteliru boravi 1.077 gostiju. Turistima su ovdje na raspolaganju 2.374 ležaja u 47 objekata, odgovorila je na naš upit o tijeku sezone direktorica Turističke zajednice Linda Grebac.

Osmišljen je bogat ljetni program za posjetitelje i goste koji se odvija svakog četvrtka i petka tijekom srpnja i kolovoza. Četvrtkom se u parku iza crkve u Kašteliru organiziraju zanimljiva događanja za djecu i odrasle, pa je 13. srpnja održana “Kids night” uz predstavu “Svijet zabave” u odličnoj izvedbi Teatra Naranča. Već sljedećeg četvrtka posjetitelji su uživali na sjajnom Craft partyju, u craft pićima domaćih proizvođača i dobroj glazbi, a tjedan dana kasnije, 27. srpnja, u Kašteliru se feštalo cijeli dan na mnogima omiljenoj Gramperijadi – fešti od krumpira. Osim prezentacije brojnih maštovitih jela od krumpira, odlično posjećenu Gramperijadu obilježio je i vrlo bogat popratni program, zabavni i glazbeni.

kaštelir gramperijada 2023
Foto Sebastijan Skoko

Ovaj četvrtak, najavljuje direktorica Grebac, očekuje nas koncert Under the stars s Tedijem Grubicom i Medea.

Petkom se održava Friday tasting kad posjetitelji degustiraju domaće delicije lokalnih proizvođača. Od ove sezone Friday tasting se održava ispred prodavaonice “Butiga” u Kašteliru koja je 14. srpnja imala svoje svečano otvorenje te svakodnevno kroz ponudu domaćih autohtonih proizvoda oduševljava sve koji dođu u nju.

Uz sve, prije početka ljetnog programa, Kaštelir je 16. lipnja bio domaćin velikom i hvalevrijednom projektu Moja.hr na koji mladi autori iz cijele Hrvatske šalju jednominutne filmove kroz koje pokazuju svoje osjećaje prema sredini u kojoj žive. Na kaštelirskoj pozornici dodijeljene su nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a riječ je o multimedijalnom projektu nastalom kroz zajedničku suradnju Večernjeg lista, Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice, s Hrvatskom televizijom kao partnerom.

butiga kaštelir
U Butigi ćete naći sve domaće proizvode – Foto TZ Kaštelir-Labinci

-Svakako valja napomenuti i da će Turistička zajednica općine Kaštelir-Labinci dobiti nepovratna sredstva za dva projekta koje je Hrvatska turistička zajednica prepoznala kao vrijedne financiranja – Friday tasting i ponuda u prodavaonici Butiga čiji će proizvodi imati oznaku kvalitete poljoprivrednih proizvoda, uz odgovarajuću promociju. Upravo sada u TZ-u radi se na projektu dodjele spomenute oznake kvalitete proizvodima u “Butigi”, a bespovratna sredstva HTZ je dodijelila kroz javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2023. godini, napominje direktorica TZ-a.

Uz sve, s obzirom da je Općina Kaštelir-Labinci u Mreži najboljih turističkih sela na svijetu prema UNWTO-u, lokalnim proizvođačima, poduzetnicima i obrtnicima kontinuirano je dostupna besplatna online edukacija koju organizira UNWTO, a cilj joj je razmjena iskustava i dobrih praksi radi što uspješnijeg razvoja destinacije u području ruralnog turizma.

POREČKO LJETO: Odgođena gastro manifestacija “Pjat na molu”

© Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino, Poreč

Nevrijeme u Poreču otkrilo antički grob. Evo što su sve arheolozi našli u njemu