in

Nije ga bilo 40 godina: Na Učki snimljen ris

Foto Park prirode Učka

Iz Parka prirode Učka objavili su da su na svojim kamerama nedavno uočili risa kojeg, na tom području, nije bilo od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Objašnjavaju da je porast populacije risa u Hrvatskoj i susjednim zemljama rezultat proaktivnih mjera očuvanja prirode te sustavnog rada na održavanju, povećanju i reintrodukciji jedinki i vrsta koje su od velikog značaja za ekosustav, piše Index.hr.

Objavu Parka prirode Učka objavljujemo u cijelosti: “Na snimkama naših kamera, u šumama Ćićarije, nedavno se pojavio – ris! U evidenciji Javne ustanove Park prirode Učka, koja je osnovana 1999. godine, do sada nisu postojali službeni zapisi o prisutnosti risa na ovom području, a posljednji nalazi datiraju u sredinu 1980-ih godina.

Porast populacije risa u Hrvatskoj i susjednim zemljama rezultat je proaktivnih mjera očuvanja prirode te sustavnog rada na održavanju, povećanju i reintrodukciji jedinki i vrsta koje su od velikog značaja za ekosustav. Područje Učke i Ćićarije pokazalo se poželjnim staništem za brojne biljne i životinjske vrste, a iskreno se nadamo da će ono uskoro postati dom i ove, strogo zaštićene i iznimno rijetke, “velike zvijeri”. Do tada s veseljem i uzbuđenjem očekujemo nove šetnje i poziranje pred kamerama.”

lisice mup policija

Dar-mar u noćnom lokalu: Maltretirao žene, razbijao, prijetio smrću… Toga ima još

istarska rivijera tenis

Istarska rivijera u Poreču: Bill i Mikrut pobjednici u paru, Pavlović i Kopp za pojedinačni naslov