in

NOĆ POD ZVIJEZDAMA U ISTRI: U Višnjanu Astrofest i znanstveni sajam

Foto Zvjezdarnica Višnjan

Zvjezdarnica Višnjan u suradnji i uz pokroviteljstvo Općine Višnjan i Turističke zajednice Općine Višnjan organizira već tradicionalnu manifestaciju Astrofest na dan ljetnog solsticija, 21. lipnja 2023. s početkom u 18.00 sati na Tičanu.

Ove se godine Astrofest održava u sinergiji s znanstvenim sajmom projekta “raSTEM” kojim se želi osvijestiti javnost o važnosti edukacije iz STEM područja te podići razinu znanstvene pismenosti kod djece i mladih. Na sajmu će se provoditi mnogobrojne znanstvene i tehnološke radionice i kazališna predstava u režiji Arije Rizvić naziva “Znanstvenici superheroji”. Ako nekoga zanima kako se istražuju velike zvijeri, na koji način se otkrivaju asteroidi, kako napraviti vlastitog ljigavca ili pak želi zaviriti u tajanstveni mikroskopski svijet, moći će na sajmu zadovoljiti svoju znatiželju.

Zainteresirani će se moći uputiti u obilazak zvjezdarnice te upoznati se s funkcioniranjem glavnog teleskopa namijenjenog praćenju malih tijela Sunčeva sustava, a moći će i promatrati vidljiva nebeska tijeka kroz teleskop postavljen na livadi.

U glazbenom dijelu planiran je koncert Andree Pongraca, virtuoza na „handpan” instrumentu te glazbene poslastice koje će za posjetitelje u nastavku večeri puštati DJ Zmayo i DJ Lindarski. U gastronomskom dijelu nuditi će se razne delicije u „street food” stilu, a bit će tu i kutak za „slatkoljupce”.

Astrofest i raSTEM su spremni spojiti zvijezde, znanost i čaroliju kako bi pružili jedinstveno iskustvo za posjetitelje.

Znanstveni sajam na Tičanu je šesti po redu od ukupno 10 sajmova koji se održavaju diljem Republike Hrvatske u sklopu projekta raSTEM, od čega tri sajma u Istarskoj županiji.

Nositelj projekta “raSTEM” je Astronomsko društvo Višnjan, a partneri na projektu su: Udruga Virtus, Centar tehničke kulture Rijeka, Zajednica tehničke kulture grada Malog Lošinja, Udruga Klikeraj, Društvo Naša djeca Poreč, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Veleučilište u Karlovcu, Dječji vrtić Višnjan i Osnovna škola Jože Šurana Višnjan.

Ulaz na Astrofest i Znanstveni sajam je besplatan za sve posjetitelje te prijava dolaska nije potrebna.

Foto Medulin - Antun Unković - TZ Istarske županije podmorje ronjenje roniti more

Istra predstavila novi turistički proizvod Snorkeling: Želja je očuvati podmorje

Foto Tanja Kocijančić

FUNTANA: Općina se zadužuje za dovršetak obnove „stare škole“