in

NOVIGRAD: Etnomuzikolog Branislav Ostojić predstavio CD “Okarina”

Sinoć je u maloj dvorani Centra za manifestacije i kulturu (CMIK) u Novigradu održana prezentacija cd-a pod nazivom Okarina, odnosno albuma, etnomuzikologa i dirigenta Branislava Ostojića iz Kaštelira. Kako je autor na početku prezentacije istakao, na snimljenom cd-u se predstavlja kao kantautor svih snimljenih skladbi, a predstavlja nastavak rada na projektu oživljavanja ovog malog glinenog instrumenta, odnosno okarine, kojeg on oživljava. Tako je okarini u čast pokrenuo i održao pet susreta svirača na okarini pod nazivom Okarinafest, koji se održava u Kašteliru. Ostojićev projekt je započeo tiskanjem stručne knjige pod nazivom Okarina, odnosno o instrumentu okarini, da bi se nastavio objavom Zbirke autorskih zborskih skladbi  pod istim nazivom, a završava (kako je istakao autor, za sada), izdavanjem cd-a, također pod istim nazivom.

Na njemu se nalazi 15 autorskih skladbi, pisanih na idiomu istarske ljestvice te čakavskog narječja. Sve skladbe skladao je Ostojić na svoje ili tekstove autora s kojima dugo vremena surađuje (Tomislav Milohanić, Nada Ostojić, Aurika Matković, Nello Bratović i Primo Fuzzi). Na kraju cd-a nalazi i 5 etno skladbi u kojima se Ostojić predstavlja kao svirač na violini i leronu (mali bajs), kojom prilikom je izvodio stare vodnjanske pjesme i plesove.

Na prezentaciji su nastupili i članovi pjevačkih zborova, Korona iz Umaga i Lavanda iz Novigrada, koje vodi i dirigira upravo prof. Ostojić. Otpjevali su nekoliko skladbi s promoviranog cd-a te autorica pojedinih tekstova Aurika Matković, koja je recitirala svoje tekstove.

Prezentacija cd-a završila je zajedničkom izvedbom zborova i mandolinističkog orkestra, članova KPD Istra iz Pirana, koji su pod vodstvom dirigenta Ostojića izveli završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta.

Sara Prenc Opašić i Anselmo Tumpić - Foto PR

Rovinjski Studio Tumpić/Prenc izborio prvu nagradu na američkom PRINT Awards

Vikend u Vrsaru uz Casanova Tour i plesnu večer