in

NOVIGRAD: Knjižnica na plaži okupila predstavnike dviju država i tri nacionalne zajednice

Ove je godine knjižnica na plaži prešla slovensku obalu i slovenske granice. Od 1. srpnja i kupači u Novigradu, poput onih u Sloveniji, imaju na raspolaganju zbirku knjiga namijenjenu čitanju na plaži koja se nalazi u Parku mladih pored Gradske knjižnice Novigrad, na samo nekoliko metara od vrlo posjećene plaže na Rivareli. Svi zainteresirani čitatelji mogu besplatno i samostalno posuditi knjige koje žele, bez potrebe da se učlanjuju u knjižnicu.  Otvorenje Knjižnice na plaži okupilo je predstavnike dviju država i tri nacionalne zajednice: hrvatske, slovenske i talijanske.

„Knjižnica na plaži u Sloveniji pokazala se izuzetno dobrom praksom u promicanju kulture čitanja ljeti, pa nas je inicijativa novogradske knjižnice i Slovenskog kulturnog društva Ajda za širenje ovog projekta u hrvatskom djelu Istre izuzetno razveselila. Zahvalni smo Uredu Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu, Ministarstvu kulture Republike Slovenije, Savezu slovenskih društava u Hrvatskoj, Istarskoj županiji, Općini Koper i Gradu Novigradu, koji su pokazali bezuvjetnu potporu projektu. Naš zajednički cilj je pružiti Slovencima u inozemstvu i ostalim posjetiteljima plaže odmor s bogatom ponudom knjiga “, rekao je ravnatelj Središnje knjižnice Srečka Vilhara Kopar, David Runco.

Njegovim se riječima pridružila i ravnateljica Gradske knjižnice Novigrad, Morena Moferdin, koja je istaknula da zbirka knjiga za plažu obuhvaća više od 300 knjiga na slovenskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Zahvalila se slovenskim institucijama koje su financirale ovaj projekt i podsjetila prisutne da je suradnja koparske i novigradske knjižnice započela prije nekoliko godina kada je koparska knjižnica omogućila korisnicima Gradske knjižnice Novigrad besplatni pristup elektroničkim časopisima i knjigama na talijanskom jeziku.

„Projekti promocije čitanja vrlo su važan oblik brige o kulturi čitanja. Knjiga je i dalje neizostavan dio našeg života, unatoč činjenici da su društvene mreže i mrežne knjige danas osvojile svijet. Čitanje nas vodi na mjesta koja još nismo posjetili, u vremenska razdoblja koja sami ne bismo nikada mogli doživjeti. Čitanjem jačamo um, otkrivamo nepoznato, rušimo predrasude i širimo vidike. Čitanje nam daje snagu znanja koja nam pomaže promijeniti svijet “, rekao je zamjenik gradonačelnika Kopra Mario Steffè.

Rudi Merljak, voditelj sektora za Slovence u inozemstvu, i Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada, također su se složili s njegovim riječima, podcrtavajući da zajedno s ovakvim projektima dodatno jačamo međunarodnu suradnju.

Prisutne su pozdravili i Jessica Acquavita, zamjenica župana Istarske županije, Gianclaudio Pellizer, predsjednik Vijeća talijanske nacionalne manjine Istarske županije i Alberto Scheriani, predsjednik Samoupravne zajednica talijanske nacionalnosti iz Kopra. Interkulturalna priroda istarskog teritorija daje bogatstvo i dodatni razlog za suradnju, poput realizacije projekta Knjižnice na plaži.

Mladi porečki umjetnici odlični su harmonikaši, gitaristi, pijanisti, flautisti…

Istarski festival pašte u Žminju nagrađen poveljom „Suncokret ruralnog turizma”