in

NOVIGRAD: Mališani zasadili tamarise za Dan planeta Zemlje i učili o važnosti brige za okoliš

Novigradski eko dani 2022.

Dva nova stabla tamarisa rast će na novigradskoj Rivareli zahvaljujući vrijednoj i savjesnoj djeci vrtića  “Tičići” i  “Girasole”, koji već tradicionalno povodom Dana planeta zemlje doprinose što zelenijem Novigradu.

Edukativna predstava za mališane u Noigradu
Edukativna predstava za mališane u Noigradu

Turistička zajednica grada Novigrada i ove je godine obilježila Dan planete Zemlja. Naime, jučer su simbolički vesela djeca iz vrtića Tičići i Girasole, uz pomoć marljivih djelatnika gradskog komunalnog poduzeća Neapolis, posadila dva stabla tamarisa na Rivareli.

Nakon toga su djeca u Centru za manifestacije i kulturu sudjelovala na interaktivnoj predstavi s temom ekologije.

-Jučerašnja akcija ima za cilj educirati djecu u najranijoj dobi o važnosti brige za okoliš, kao i poticanje na aktivnosti za očuvanje prirode, naglasila je direktorica TZ-a Vesna Ferenac.

Novigradski eko dani 2022.
Novigradski eko dani 2022.

Osim nje na simboličkoj akciji sadnje mališane je pozdravio i gradonačelnik Anteo Milos.

Briga o okolišu važno je usmjerenje Grada i Turističke zajednice. Zajedničkom suradnjom ulažemo u zeleni fundus naših parkova i svih javnih površina na području grada. U tu svrhu svake se godine na području grada u prosjeku posadi 50ak novih stablašica, što kao zamjensko drveće ili kroz sadnju novih drvoreda. Naši parkovi su izuzetno lijepi, uredni i opremljeni, a prepoznati smo i kao destinacija koja posebnu pažnju  daje upravo uređenju zelenih površina. Novigrad iz godine u godinu postaje sve zeleniji i uređeniji i veseli nas što i kroz ovakve manifestacije vrijednosti brige o okolišu prenosimo i našim najmlađima sugrađanima“, rekao je gradonačelnik Milos.

I novigradska osnovna škola sudjelovala je u akciji očuvanja okoliša pa je tako u organizaciji Športsko ribolovnog društva Erik Radin iz Novigrada održana eko akcija čišćenja podmorja. Sve što je izvučeno iz mora iskorišteno je za izložbu u sklopu „Novigradskog proljeća“, koja se još uvijek može posjetiti u Parku Irme Benčić na samom ulazu u starogradsku jezgru.

-Bio je to samo djelić onoga što je u planu u okviru Novigradskih eko-dana koji se tradicionalno održavaju svake godine u travnju.

Eko izložba u Parku Irme Benčić - Foto TZ Novigrad
Eko izložba u Parku Irme Benčić – Foto TZ Novigrad

Do sada je posađen drvored od stotinjak stabala oleandra i čempresa uz glavnu cestu Novigrad – Umag, a u planu su i ekološke akcije čišćenja priobalja, šuma i drugo, najavila je nastavak eko aktivnosti Vesna Ferenac.

Eko izložba u Parku Irme Benčić - Foto TZ Novigrad
Eko izložba u Parku Irme Benčić – Foto TZ Novigrad

Galija - Otvorenje izložbe Porečke štorije

U Galiji otvorena izložba „Porečke štorije“

Gradilište u Labinu - Foto istarska županija

Župan i čelnici Labina: Županija podržava nabavku mamografa i druge ključne projekte