in

NOVIGRAD: Ugovorom između Grada i Povijesnog muzeja formirat će se zavičajna muzejska zbirka

Foto Tanja Kocijančić

U prostoru muzejske zbirke austrougarske ratne mornarice Gallerion u Novigradu potpisan je danas ugovor o suradnji između Grada Novigrada i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli na projektu formiranja kulturno-povijesne zavičajne zbirke i njezine muzeološke prezentacije.

Vladimir Torbica, Gracijano Kešac i Anteo Milos – Foto Tanja Kocijančić

Riječ je o predmetima kulturno-povijesne vrijednosti iz privatne zbirke Sergija Gobba, dugogodišnjeg hobista i ljubitelja starina, značajnih za Novigrad i sjeverozapadnu Istru, za koje je Grad Novigrad u postupku otkupa. Ugovor o suradnji potpisali su novigradski gradonačelnik Anteo Milos i ravnatelj Povijesnog muzeja Gracijano Kešac, u društvu pročelnika Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimira Torbice i Gobba, kao vlasnika zbirke.

Vladimir Torbica, Gracijano Kešac i Anteo Milos – Foto Tanja Kocijančić

-Sergio Gobbo sa svojom zbirkom došao je u Novigrad i otvorio Gallerion u ovom gradskom prostoru prije 15-ak godina, obogativši ovim zanimljivim sadržajem kulturnu i turističku ponudu našega grada. Ova bogata zbirka smještena je u prostoru koji je pretijesan za sve ono što je gospodin Gobbo kroz dugi niz godina prikupio i sačuvao, pa smo se kao Grad odlučili ozbiljnije pristupiti i uključiti u adekvatno valoriziranje i prezentiranje svega onoga što ta vrijedna i bogata zbirka nudi, rekao je gradonačelnik Milos.

Kešac, Gobbo i Milos – Gallerion Novigrad – Foto Tanja Kocijančić

Dodao je da je jedan od koraka na tom putu i ovo današnje potpisivanje ugovora o suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, čija će im stručna i operativna pomoć biti od velike koristi.

Gallerion u Novigradu – Foto Tanja Kocijančić

Milos je prenio i kako je Grad s Gobbom kao vlasnikom zbirke potpisao ugovor o njezinu postupnom otkupu, te kako se paralelno radi i na osiguravanju dodatnih prostora koji bi udomili postojeću zbirku, proširenu međutim i s dodatnim fundusom.

-Pri kraju je priprema kandidature na EU projekt uz čiju ćemo pomoć nastojati financirati dogradnju zgrade u kojoj je trenutno smješten Gallerion. Bit će to novi suvremeni prostor u kojem ćemo – uz postojeću zgradu – udomiti budući muzej ribarstva. Treća lokacija koja će udomiti jedan dio te novigradske zavičajne zbirke je zgrada Villa Venecije, koju je Grad svojevremeno otkupio upravo s namjerom da u nju useli ovakve kulturne odnosno društvene sadržaje, naveo je Milos.

Vladimir Torbica, Gracijano Kešac i Anteo Milos – Foto Tanja Kocijančić

Ravnatelj Kešac izrazio je zadovoljstvo što su na poziv Grada uključeni u ovaj projekt prikupljanja, primjerenog izlaganja i općenito adekvatne valorizacije postojećeg i budućeg zavičajnog fundusa Novigrada.

-U ovom ćemo projektu biti prisutni sa svojom stručnom podrškom, ali suradnja će se manifestirati i kroz razmjenu građe, prema eventualno ukazanoj potrebi. Podsjetit ću kako i Istarska kulturna strategija, kao temeljni strateški dokument Istarske županije, promovira i zagovara formiranje manjih zavičajnih zbirki diljem Istre, poput ove koja će se s vremenom realizirati u Novigradu, što dodatno opravdava ovu inicijativu, zaključio je Kešac.

Božinović najavio nove mjere, ipak moguće i postrožavanje

Plenković, Jandroković i Beroš cijepili se AstraZenecom: Poslali smo snažnu poruku povjerenja