in

Božinović najavio nove mjere, ipak moguće i postrožavanje

Foto Vlada RH

U Hrvatskoj i dalje raste broj novozaraženih koronavirusom i on na tjednoj razini iznosi 32 posto, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite koji će početkom travnja odlučiti hoće li se produžiti ili postrožiti aktualne epiedmiološke mjere.

“Trideset i dva posto je veći broj novozaraženih ovaj tjedan u odnosu na prošli. Najnižu incidenciju ima Istarska, a najvišu Primorsko-goranska županija”, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera. 

Načelnik Stožera Davor Božinović podsjetio je da aktualne epidemiološke mjere istječu krajem ožujka, a  početkom travnja bit će objavljene nove mjere, no postojeći princip trebao bi ostati isti tijekom Uskrsa i turističke sezone dok se ukupna situacija s covidom ne poboljša.

“O nama ovisi hoće li se produžiti postojeće mjere, postrožiti ili liberalizirati”, poručio je Božinović. Najavio je “ozbiljan okvir” i istaknuo kako o građanima ovisi koliko će ga ozbiljno primjenjivati u praksi. 

U sklopu priprema za sezonu, rekao je da će u Hrvatsku moći ući turisti koji su cijepljeni, preboljeli bolest ili imaju antigenski test.

Ponovio je da su krenule inspekcije, a pravni subjekti, registrirani kao kršitelji epidemioloških mjera, izgubit će pravo na novčanu potporu. Ugostiteljima koji su zatvorili stjenkama terase prijete sankcije i gubitak novčanih potpora. 

“Svi koji krše mjere stožera, bilo na nacionalnoj, županijskoj ili gradskoj razini, neće imati pravo na potpore. Ne zanima nas je li izdano usmeno upozorenje, prekršajni nalog ili neka druga pravna radnja. Bitno je da je registrirano kršenje epidemioloških mjera i za sve odgovorne osobe će Ravnateljstvo civilne zaštite poslati popis Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a onda će te pravne osobe izgubiti pravo na naknadu, odnosno neće im biti isplaćena”, rekao je Božinović.

Ocijenio je i da je regionalni pristup postrožavanju mjera opravdan zbog priprema za sezonu jer će “EU procjenjivati incidenciju u našim županijama i donositi odluke za njihove građane koji onamo putuju”.

U Hrvatskoj zaražena nova 1.891 osoba, 20 umrlo

Novu 1891 osobu zaraženu koronavirusom i 20 umrlih broji Hrvatska u zadnja 24 sata, a u državi je trenutno aktivno 7600 slučajeva zaraze, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među zaraženima 1038 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru njih 99. U samoizolaciji je trenutno 23.776 osoba.

Od 25. veljače 2020. do danas ukupno je zabilježeno 260.636 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 5828 umrlo, a ukupno se oporavilo 247.208 osoba, od toga 665 u posljednja 24 sata.

Do srijede je ukupno testirana 1.495.041 osoba, od kojih 9327 u posljednja 24 sata.

Izvor Vlada RH

Fuchs: Broj zaražene školske djece raste

NOVIGRAD: Ugovorom između Grada i Povijesnog muzeja formirat će se zavičajna muzejska zbirka