in

NOVIGRAD uređuje park za pse – Novi sadržaj za druženje ljubimaca i njihovih vlasnika

Foto Blue Bird za Pexels - Ilustracija

Gradsko vijeće Novigrada usvojilo je na zadnjoj sjednici odluku o suglasnosti za provedbu ulaganja na području Grada Novigrada za projekt „Uređenje parka za pse“. Kako je istaknuto na sjednici, Grad će ovaj projekt kandidirati na natječaj za sufinanciranje LAG-a Sjeverna Istra.

Ilustracija Pexels - Foto Yaroslav Shuraev pas park igra ljubimci
Ilustracija Pexels – Foto Yaroslav Shuraev

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, glavni cilj ovog projekta je uređenje parka za pse u sklopu parka/šetnice u  Karpinjanu. Projekt će stvoriti novi sadržaj koji će omogućiti kvalitetno provođenje slobodnog vremena za lokalno stanovništvo u društvu svojih kućnih ljubimaca i drugih vlasnika pasa, i koje će biti korisno za socijalizaciju i razvijanje motorike psa, kao i za upoznavanje i zbližavanje vlasnika koji mogu dijeliti svoja iskustva. Gotovo polovica kućanstava u Hrvatskoj danas posjeduje kućnog ljubimca, bilo psa, mačku ili manje životinje.

Prema istraživanju GFK iz 2017. u Hrvatskoj je gotovo 380.000 pasa koji su kućni ljubimci, a čije je zdravlje i zadovoljstvo vrlo važno za njihove vlasnike. Socijalizacija, istrčavanje, treniranje  i odgoj psa nezaobilazan su dio kvalitetne brige o kućnom ljubimcu, stoga uređenje parka za pse će zadovoljiti potrebu mnoštva vlasnika koji žele sigurnu i ograđenu površinu za igru, istrčavanje i treniranje pasa, posebice za vlasnike koji žive u stanovima.

Osim opreme za pse, park uključuje i zone za druženje za vlasnike koje se sastoje od klasičnih i natkrivene klupe sa stolom, stupova za privezivanje povodaca, gdje se vlasnici mogu ugodno smjestiti i boraviti. Javna rasvjeta pridonosi sigurnosti, dok fontana za vodu osigurava dostupnost vode za toplih dana koja je neophodna za ljubimce a i za vlasnike.

U parku će se postaviti sprave za vježbe spretnosti, informativne ploče, photopoint, fontana za vodu prilagođena psima i osobama s invaliditetom, potom urbana oprema te kutak za druženje i upoznavanje i drugo.

Predviđena vrijednost investicije iznosi 276.426 kuna, od kojih se 80 posto ili nešto više od 221 tisuće očekuje dobiti od LAG-a. Prava vrijednost radova znat će se tek nakon provedene javne nabave.

Tijekom 2022. provodit će se prijava i evaluacija projekta na Mjeru 07., Operaciju 7.4.1, te postupci javne nabave ovisno o tome kada će se dobiti povratna informacija.

VIŽINADA: Uz sport, druženje i zajedništvo obilježen Praznik rada

Koncert TBF-a u subotu na rivi - Foto Grad Poreč

POREČ: Prvomajski vikend donio novi rekord – U jednom danu gotovo 12.000 turista