in

Odlična vina i maslinova ulja na Antonji u Rovinjskom Selu – Ovo su najbolji

Najbolji maslinari na smotri Antonja u Rovinjskom Selu

Jučer na Antonji u Rovinjskom Selu održane su 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine.

Najbolji vinari na Antonji u Rovinjskom Selu - Foto Agrorovinj
Najbolji vinari na Antonji u Rovinjskom Selu – Foto Agrorovinj

Udruga Agrorovinj održala aktivnosti vezane uz stručne teme koje dotiču proizvodnju maslinovih ulja i vina. Danas su u Rovinjskom Selu predstavili se najbolji s Rovinjštine. Naime, u sklopu natjecateljskog dijela koji se odnosi na fizikalno-kemijske i senzorne analize pristiglih uzoraka vina i maslinova ulja održano je proglašenje najuspješnijih proizvođača. 

„Vjerovali smo u važnost čuvanja ove tradicije i ove smo godine napokon mogli organizirati manifestaciju na način da je ona dostupna svim posjetiteljima i izlagačima,“ izjavio je Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj.

Pobjednik smotre maslinovih ulja MArko Črnac antonja rovinjsko selo
Pobjednik smotre maslinovih ulja Marko Črnac

Antonja 2023. donosi rezultate 20. Izložbe maslinovih ulja Rovinjštine. Ove je godine na ocijenjivanje predano i ocijenjeno rekordnih 86 uzoraka maslinovog ulja. Zlatnom medaljom nagrađeno je 63 ulja, a srebrnom medaljom 16 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je 7 ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini. Posebno se ističu prva 5 ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su ulja Massima Mofardina, Hrvoja Labura, Borisa Korenića, Dragana Mofardina i Marka Črnca. Šampionsku zlatnu titulu ove godine osvojio je Marko Črnac s ukupno 93 boda.

Vina Rovinjštine 2023. godine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivedu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptički (senzorno) ocijenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljeno 39 uzorka vina: 19 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – bijela vina, zatim 10 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – crna vina, 6 uzoraka u kategoriji Proizvođači hobisti – bijela vina i Proizvođači hobisti – crna vina ukupno 4 uzorka. U kategoriji Profesionalnih proizvođača za bijela vina prvi nagradu s ukupno 88 bodova za Malvaziju istarsku I dobio je Viliam Lavižati te tako osvojio zlatnu medalju s najviše bodova u kategoriji. U kategoriji Profesionalnih prozvođača crnih vina zlatnu šampionsku medalju dobio je P.O. Vivoda s ukupno 88 bodova za Teran. U kategoriji Proizvođača hobista za bijela vina najviše bodova i zlatnu medalju dobila je Malvazija istarska od Davora Iskre, a u istoj skupini hobista u kategoriji za crna vina najviše bodova osvojio je Ivan Udovič za Crno miješano vino.

Kristijan Damijanić uputio je svim sudionicima ovogodišnje Antonje najsrdačnije čestitke te se zahvalio na uloženom trudu i znanju koji su rezultirali visoko kvalitetnim proizvodima. Posebne čestitke uputio je šampionima u svim kategorijama.

Zabava je još u tijeku s Edijem Maružinom i Banditima.

Posebne zahvale upućuju se Gradu Rovinj-Rovigno, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici grada Rovinja-Rovigno te brojnim sponzorima koji su manifestaciju podržali i ove godine. 

Rezultati ocjenjivanja maslinovih ulja i vina objavljeni su na službenim mrežnim stranicama udruge www.agrorovinj.hr

Foto Rukometni klub Poreč

Trećeg dana turnira Poreč pobjedom nad Dobovom osigurao borbu za treće mjesto, u finalu Nexe i Telekom Veszprem

Foto Biciklistički klub Poreč

POREČ: Najava MTB XC utrke na Stanciji Becich