in

Oleum Olivarum u Krasici: OPG Lupić iz Bala ponovno ima najbolje maslinovo ulje

Foto TZ Buje

Maslinarska smotra Oleum olivarum, koja se trebala održati u Krasici 1. i 2. svibnja, nije održana zbog pandemije. No, dodjela nagrada najboljim maslinarima upriličena je jučer u resortu San Canzian u Krasici. Ovogodišnji pobjednik je OPG Lupić iz Bala, koji je, isto kao i lani, osvojio najviše ukupnih bodova, te s tri uzorka osvojio prvo, drugo i četvrto mjesto.

Ove smo godine prikupili 65 uzoraka maslinovog ulja koji su kemijski analizirani u laboratoriju Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, dok je senzornu analizu obavio panel Udruge senzornih analitičara Olea iz Šibenika. Od 65 uzoraka 37 ocijenjeno je zlatnom medaljom, 10 uzoraka srebrnom medaljom, 5 uzoraka brončanom medaljom, 6 uzoraka potpada u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja, dok je 7 uzoraka izvan te kategorije, naglasio je direktor Turističke zajednice Grada Buja Valter Bassanese.

Rezultate analiza sa priznanjima i nagradama maslinari će dobiti na kućne adrese, dok je najboljih deset maslinara pozvano na svečanu dodjelu priznanja.

Bassanese je posebno istaknuo maslinara Denija Klarića iz Novigrada, koji nije ušao u TOP deset maslinara, ali je sa sva tri uzorka s kojima je učestvovao na manifestaciji osvojio tri zlatna odličja.

Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin naglasio je da ih je ove godine epidemiološka situacija spriječila u organizaciji manifestacije, no računa da će iduće godine biti bolje. Najavio je da će, ako opet bude izabran za gradonačelnika, dogodine ovu smotru podići na značajnu višu razinu, jer će to, k tome, biti i jubilarno 25. izdanje.

Popis 10 najboljih:

1. OPG Lupić, negrolina, Bale

2. OPG Lupić, rožinjola, Bale

3. Janko Bočaj ,belica, maurino, buga, Marezige/SLO

4. OPG Lupić, buža, Bale

5. Robert Fatorić, leccino, pendolino, biankera, koratina, Vižinada

6. KMETIJA Šturman bjelica, leccino, frantoio, črnica, maurino, pendolino, Dekani/SLO

7. Dražen Černeka, istarska bjelica, leccino, Buzet

8. B10 ISTRIAN FUSION d.o.o., istarska bjelica, Biloslavi-Grožnjan

9. OPG Mate Dušević, coratina, Zadar

10. OPG Diego Pucer, leccino, Grožnjan

U subotu derbi NK Jadran Poreč – NK Novigrad

žminj novi vrtić

ŽMINJ: Otvoren novi vrtić koji će moći primiti 150 djece