in

Otkrivanje Poreštine na dva kotača – Uređuje se i obilježava više od 800 km novih biciklističkih staza

Foto TZ Poreč

Spoj dobre i sigurne biciklističke staze zajedno sa ponudom kvalitetnih hotela, luksuznih vila, restorana i ukusne hrane, prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti ključni su da se ljubitelji biciklizma odluče za posjetu Poreču i okolici i pritom se u destinaciju višestruko vraćaju. A uređene, sigurne i zanimljive biciklističke staze, sadržaj su koji tijekom cijele godine rado koriste i domaći zaljubljenici u bicikle, te su benefit za cijelu zajednicu. Misao je to kojom se vodi i Turistička zajednica Poreča ali i cijela Poreština, koja redovito ulaže upravo u ovaj segment turističke ponude.

Kako ističe direktor TZ-a Poreč Nenad Velenik, njihov je dugoročni cilj postati referentna baza za pripreme različitih profila sportaša i ekipa tijekom cijele godine, a kvalitetna organizacija različitih sportskih evenata pomaže u percepciji Poreča kao grada sporta. Realizacijom inicijative na klasterskoj razini žele se: pristupiti sustavnom uređenju infrastrukture potrebne za razvoj outdoor proizvoda, unaprijediti postojeće aktivnosti, osmisliti i uvesti nove, snažnije se fokusirati na organizaciju outdoor događanja s posebnim naglaskom na razdoblje pred i posezone.

Tako se nedavno razvila suradnja sa Sachom Wieseom, vlasnikom obrta Bike Center Poreč, koji u cikloturizmu ima dvadesetogodišnje iskustvo. Nastao je projekt uređenja 24 nove biciklističke staze na području Poreštine, čime je izrađeno preko 800 kilometara novih biciklističkih staza.

Neke od njih namijenjene obiteljima, druge su za bicikliste koji voze samo po prometnicama, pa su za takve odabrane prometnice gdje ima najmanje prometa, a treće su specijalizirane za MTB bicikliste tj. po šumama i livadama.

Krajem prošle i početkom ove godine završen je prvi dio projekta, koji je uključivao
dizajniranje i ucrtavanje staza na raznim portalima radi što točnijeg mapiranja, opisivanje svake staze i zanimljivosti na njima zasebno, izrađivanje tehničkih podataka za svaku stazu, te pripremu dokumentacije za postavljanje biciklističkih znakova, a sve navedeno na pet jezika.

Drugi dio projekta je označavanje svih tih staza na terenu, koje se provodi sa firmom IdeaArt iz Pazina i u suradnji s članovima Biciklističkog kluba Poreč, koji pomažu prilikom postavljanja oznaka i stupova, budući da dobro poznaju ovaj teren.

Treći dio projekta odnosi se na održavanje staza. Pošto dijelovi MTB staza idu kroz duboke šume po uskim putevima, oni jako brzo zarastaju, te ih je potrebno redovito održavati, te je to strana priče na kojoj će se kontinuirano raditi.

A budući da su područja gdje su biciklističke staze zanimljive i pješacima, Wiese napominje kako su trenutno u pripremi i dvije hike staze: St. Vergotini – Antonci – akumulacija Mateši – Parenzana – St. Vergotini – ukupno oko 12 km, te St. Bergamante – St. Bečić – St. Bergamante – ukupno 12 km.

Kako je kriza uzrokovana epidemijom koronavirusa grupe turista koje bi sada već bile ovdje privremeno odgodila, Wiese napominje kako može malo energije potrošiti za ljubav prema biciklizmu te raditi na infrastrukturi, izgradnji i čišćenju biciklističkih staza, bez ikakve naknade, priopćeno je iz Grada Poreča.

-Od toga mogu profitirati i grad i svi njegovi stanovnici, pa samim time moja obitelj i ja, zaključuje Wiese.

trgovina butiga kolica dućan

Dva trgovačka lanca neće raditi u nedjelju, a jedan ni u subotu na Dan državnosti

POREČ: USB prvi put pokreće kamp SUMMER ART LAB za tinejdžere